Shepp/Waldron

Wie vindt dat jazz muziek is van vermoeide mannen krijgt zijn gelijk als hij luistert naar Left Alone. Saxofonist Archie Shepp en pianist Mal Waldron (vorige maand op zijn 77ste overleden) doen op deze duo-cd geen moeite meer jong te lijken en duiken zonder gêne in het verleden.

Dat vrijwel allles op deze plaat, van `Easy Living' tot `Left Alone', ooit door Billie Holiday werd gezongen is geen verrassing. Mal Waldron was tijdens Lady Day's laatste jaren (1957- '59) haar oertrouwe rechterhand en schreef het laatste stuk speciaal voor haar.

Speelde Archie Shepp (1937) als `young angry man' niet stukken beter dan hier? Ja. Is de de pianistiek van Mal Waldron, toch al nooit een virtuoos, niet een beetje erg basaal? Ja. Toch draai je deze cd telkens weer, vooral het titelstuk. Om de berusting die er uit spreekt maar ook om de schrille, bijna wanhopige oproep om vooral iets na te laten voor de wormen aan je gaan vreten.

Shepp/Waldron: Left Alone ENJA CD 9141-2 (Distr. Choice)

    • Frans van Leeuwen