Schitterscheiding 2002, glitterhuwelijk 2003

Sandra Heerma van Voss maakt de balans op van het sterrenjaar 2002 en blikt in dit tweede deel alvast vooruit.

Echtscheiding van het jaar in sterrenland was afgelopen jaar ongetwijfeld die van Tom Cruise en Nicole Kidman. Gevolg: we kunnen dit nieuwe jaar uitzien naar het huwelijk van Cruise met actrice Penélope Cruz. Kidman en Cruise gingen vorig jaar op 5 februari na tien jaar uit elkaar. Cruise vroeg de scheiding aan, maar Kidman werd gefotografeerd toen ze, juichend en met uitgestrekte armen, naar buiten liep nadat de papieren waren ondertekend. Over de redenen van de scheiding werd driftig gespeculeerd: Cruise z'n Scientology-geloof zou botsen met Kidman's katholicisme, Kidman (óók een Australische) zou hun twee geadopteerde kinderen niet in L.A. willen opvoeden, enzovoort. Ondanks haar ,,helse jaar'' verscheen Kidman stralend in de bladen, alleen of vergezeld door haar zus. Tom werd veertig, verruilde zijn ijzeren smile tijdelijk voor een echte beugel en promootte zijn films Vanilla Sky en Minority Report met aan zijn arm zijn nieuwste verovering, Spaanse schone Penélope Cruz. Cruise en Cruz willen komende lente trouwen, groots en uitbundig. Ook zangeres Jennifer Lopez blijft erin geloven: zij viel in 2002 op acteur Ben Affleck, van wie ze haar derde man wil maken, en droeg haar derde cd op aan ,,my lust, my love, my man, my child, my friend and my king''– Ben dus. Aan het paar is ook al een videospelletje gewijd, Jen Saves Ben – en zo is het, want Jen lijkt steviger in elkaar te zitten dan Ben, wiens gok- en drankverslavingen publieke geheimen zijn. Het derde huwelijk van Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis, was een recordflop. Na 107 dagen scheidde ze alweer van acteur Nicholas Cage. ,,We hadden nooit moeten trouwen'', zei ze.

Zonder vermomming

Lisa Marie's tweede ex-man, King of Pop Michael Jackson, wist in 2002 met zo ongeveer alles behalve zijn muziek de publiciteit te halen. In maart besloot platenmaatschappij Sony te stoppen met de promotie van Jacksons laatste album, Invincible, omdat het resultaat van vijf miljoen verkochte exemplaren wereldwijd wat tegenviel. Jackson-fans in Mexico City, Londen en New York hielden boze demonstraties tegen de wanbehandeling. Jackson zelf zorgde in november voor commotie door zijn derde kind, een baby van onbekende moeder, uit een Berlijns hotelraam te hangen, en door zonder vermomming in een rechtszaal te verschijnen. De fotografen zoomden vol ongeloof in op Jacksons nieuwste neus: een streepje, met zichtbare littekens aan de zijkanten.

Brave Britse

Het leven van een andere superster uit de jaren tachtig, Madonna, verloopt dezer dagen wat bedaagder. Met haar Britse man, Guy Ritchie, in haar Londense herenhuis ontpopt Madonna zich tot een brave Britse, die in het park en op de fiets gesignaleerd werd en die op de première van de Bond-film Die Another Day, waarvoor ze de titelsong schreef, zichtbaar onder de indruk een buiginkje maakte voor Queen Elizabeth. Madonna's laatste filmproject, het door Ritchie geregisseerde eiland-drama Swept Away, verdween onder hoongelach uit de Amerikaanse bioscoopzalen en werd in Engeland maar meteen op video uitgebracht. In mei debuteerde Madonna in het Londense West End in het toneelstuk Up For Grabs van David Williamson, over de moderne kunsthandel. De zaal was elke avond uitverkocht, maar de critici waren zuur: over Madonna's spel, dat weer ouderwets onbeholpen was, én over de trend om zalen vol te krijgen met geïmporteerde sterren. Behalve Madonna stonden dit jaar ook Gwyneth Paltrow, Woody Harrelson, Glenn Close, en X-Files-dame Gillian Anderson op het Londense toneel, met wisselend succes.

Een ster die in Londen intussen als een komeet omhoog schoot, was die van de 23-jarige Nederlandse acteur Jochem ten Haaf, die de jonge Vincent van Gogh vertolkte in het stuk Vincent in Brixton van Nicholas Wright. Het stuk begon in mei als gesubsidieerde voorstelling, maar werd wegens groot succes naar het Wyndhams Theatre op West End verplaatst – de zaal waar Madonna had staan stuntelen als Lauren, de gewiekste galeriehoudster. In het voorbijgaan schudde Ten Haaf haar de hand: ,,een slap handje'', vond hij. Op 27 november won zijn tegenspeelster, actrice Clare Higgins, de Evening Standard Award voor haar rol als Vincents hospita en geliefde. Ten Haaf was zelf genomineerd in de categorie `uitblinkende nieuwkomer'.

Als Vincent in Brixton volgend jaar februari naar Broadway verplaatst wordt, mogen waarschijnlijk alleen Ten Haaf en Higgins mee naar New York; de rest van de cast wordt op last van de vakbond vervangen door Amerikanen.

    • Sandra Heerma van Voss