Romme heeft titel in zicht bij `veredeld' NK

Die ene titel die nog ontbreekt op zijn erelijst, ligt voor Gianni Romme voor het grijpen. Na een matige 500 meter en een ijzersterke 5.000 meter kan de Brabantse krachtpatser tweevoudig olympisch kampioen en wereldkampioen allround morgen in Heerenveen de Europese allroundtitel op zijn naam schrijven.

Na twee afstanden gaat zijn ploeggenoot Mark Tuitert aan de leiding in het tussenklassement. Romme bezet de tweede plaats, voor Rintje Ritsma. De beste buitenlanders zijn de Russen Dmitry Sjepel en Sergei Lalenkov, op respectievelijk de vierde en de vijfde plaats. EK-debutant Ralf van der Rijst, de vierde Nederlandse deelnemer, bezet na twee afstanden de zevende plaats vóór de Noor Eskil Ervik.

,,Het kan best dat mensen het een veredeld NK noemen. Sorry, maar daar kan ik ook niets aan doen'', zei Romme, die vanmiddag vol zelfvertrouwen aan de 1.500 meter begint. ,,Ik zeg niet dat ik dat eventjes ga doen. Maar in deze vorm moet ik wel drie superronden kunnen rijden. En na deze vijf kilometer weet ik dat ik ook een goeie tien kilometer kan rijden.'' De 10.000 meter is morgen de slotafstand bij het EK.

Romme won de 5.000 meter gisteravond in 6.26,72 en daarmee was hij op die afstand ruim zeven seconden sneller dan Ritsma. Romme wilde zich nog niet rijk rekenen. ,,Er kan nog zoveel gebeuren.'' Op ongeveer 1.200 meter van de finish kreeg Romme problemen met de contactlens in zijn linkeroog. ,,Ik had te weinig geknipperd en opeens was die lens er half uit gefloeperd. Hij hing aan m'n oog en de laatste drie ronden ben ik alleen maar met die lens bezig geweest.''

Ook voor zijn ploeggenoot Tuitert is Romme favoriet voor de titel. ,,Gianni rijdt hele goeie 1.500 meters, om over zijn tien kilometers maar te zwijgen'', zei de aanvoerder van de ranglijst na twee afstanden. ,,Ik zal proberen op de 1.500 meter nog wat winst op Gianni te pakken om vervolgens op de tien kilometer te proberen mijn voorsprong te verdedigen'', aldus de schaatser die twee jaar geleden in Baselga di Piné als 20-jarige op weg was naar de Europese allroundtitel, maar door een valpartij op de 1.500 meter voortijdig werd uitgeschakeld. Gisteren kende Tuitert op de 5.000 meter drie knullige wissels met zijn tegenstander Pavel Zymunt. De laatste keer kwam hij bijna in botsing met de Pool. Uiteindelijk werd het net opgelost, maar Tuitert vond dat zijn tegenstander met opzet vervelend wisselde. ,,Redelijk onsportief van hem.''

Tuitert verloor de rit (6.37,56), maar behield een voorsprong op Ritsma, de nummer twee van de 5.000 meter (6.34,28). Tussen de twee zit vandaag op de 1.500 meter een halve seconde. ,,De strijd is nog lang niet gestreden'', vond Tuitert, die Romme desondanks de topfavoriet noemt.

,,Als je logisch redeneert, mag je ervan uitgaan dat hij met zijn tien kilometer de titel pakt.''

Ritsma, tevreden met zijn verrichtingen op het ijs, was blij dat hij had kunnen starten. Een val in de training had hem een flink beschadigde linkerelleboog opgeleverd. ,,Er zat een soort tennisbal op, zo gezwollen was hij.'' In de nacht voor de eerste dag van het EK, met hulp van een drukverband, merkte Ritsma dat het minder pijnlijk werd.

,,Nu heb ik er niet veel last meer van. Maar ik ben nog nooit in mijn loopbaan zo hard gevallen. Ik ben wel eens drie keer over de kop gegaan met een auto. Maar dat heb ik echt liever dan nog eens zo vallen. Ik heb niet overwogen me af te melden, maar heb wel in gedachten gehouden dat Carl Verheijen eerste reserve was. Als het niet was verbeterd, had ik mijn startplaats aan mijn ploeggenoot gegeven.''

Zo ver kwam het niet, de zesvoudig kampioen had een keurige eerste dag. Op de 500 meter verloor hij (37,11) op Tuitert (36,62), maar won hij op Romme (37,83). Dat de Rus Kibalko die afstand won (36,40) deed niet ter zake, hij verloor op de vijf kilometer.

Bij de vrouwen heeft Anni Friesinger al na de eerste afstand een flink gat geslagen met de concurrentie. Op de 500 meter bleef ze haar belangrijkste concurrente voor de eindzege, landgenote Claudia Pechstein, bijna een seconde voor. Pechstein eindigde als derde, achter Annamarie Thomas (tweede) en de Hongaarse Krisztina Eyged. In topvorm is de 25-jarige Friesinger naar eigen zeggen nog niet. ,,Ik hoef hier niet per se te winnen'', zei de regerend Europees kampioene na afloop van de 500 meter. ,,Ik ben al tevreden als ik op het podium sta.'' Friesinger was zeer tevreden over haar 500 meter. ,,Vooral over m'n tweede bocht. Ik ben nog nooit zo dicht bij de blokjes gebleven.'' Ze finishte in 39,39. Met Thomas (39,98) bleef ze als enige onder de veertig seconden. Renate Groenewold werd vijfde in 40,27.