Ramos wordt weer genoemd

Gezocht: een kandidaat voor de Filippijnse presidentsverkiezingen van 2004. Gloria Macapagal Arroyo, de huidige president van de Filippijnen, liet eerder deze week weten niet aan die verkiezingen mee te willen doen. Daar had niemand op gerekend. Zeker Arroyo's partij niet, de heersende christen-democratische Lakas-partij.

De eerste reactie van het partijkader was: we hebben geen andere kandidaat dan onze almaar minder populair wordende Gloria. Of toch, dachten partijbonzen in tweede instantie. ,,We hebben onze achtenswaardige, 74-jarige Fidel Ramos nog.''

Probleem is alleen: Ramos was al eens president, van 1992 tot 1998. Volgens velen binnen Lakas was hij de beste die het land ooit heeft gehad.

Maar mag dat eigenlijk wel, vragen politici en juristen in de Filippijnen zich af sinds de naam Ramos gisteren opdook: een ex-president die na een pauze van zes jaar, oftewel één presidentstermijn, nóg een keer het hoogste ambt bekleedt? Voor Arroya gelden die overwegingen niet: zij werd nooit tot president gekozen maar nam twee jaar geleden als vice-president de fakkel over van de afgezette Joseph Estrada.

Het antwoord is typerend voor het land: één school zegt `nee', de ander `ja'. Afhankelijk van de appreciatie van Ramos wordt de grondwet verschillend geïnterpreteerd.

De `nee'-zeggers, tevens de politieke tegenstanders van Lakas en Fidel Ramos, lijken het dichtst bij het gelijk te zitten. Volgens Ramos' aartsrivale, oud-senator Miriam Defensor Santiago is artikel 7, sectie 4 van de grondwet – `een president mag niet herkozen worden' – overduidelijk. ,,En dat geldt voor zittende én voormalige presidenten.''

Aan dat laatst twijfelen de Ramos-adepten sterk. Maar hun denken is wat vertroebeld, omdat ze terugverlangen naar de tijd van de sterke peso die onder Ramos twee keer zo veel waard was als nu. En aan de krachtige ontwikkeling die het land toen ervoer. Helaas, verzucht parlementariër Joel Mayo Almario, moest Ramos na zijn ene termijn het veld ruimen, want de grondwet zegt dat twee opeenvolgende periodes niet mogen. ,,Maar er staat niets over twee op zich staande presidentstermijnen'', stelt Almario.

Terwijl er een welles-nietes discussie rondom de kandidatuur van Ramos aan het ontbranden is, is het onduidelijk of de hoofdpersoon zelf wel wil. ,,Er is geen indicatie dat hij voor de tweede keer president wil worden'', zegt Jose de Venecia, de voorzitter van de Lakas-partij. Maar dat is slechts een vermoeden van de voorzitter, want niemand heeft Ramos nog iets gevraagd.