Oud wordt nieuw

Steeds meer mensen dragen ouderwetse krakersjassen, valt Lukas Keijser op. Maar ze zijn niet altijd tweedehands.

Kleren weggooien is dom, dat weten we inmiddels. Kledingstukken krijgen vaak een tweede, en anders wel een derde leven. Neem de lange wollen en gevoerde jas, meestal uitgevoerd in zwart met wit. Was het eerst een jas waarmee ouden van dagen rondliepen, later werd het een subversief kledingstuk. Krakers en new-wavers kochten afgedankte exemplaren op de rommelmarkt toen tweedehands nog `vies' was. Hij paste perfect bij kisten en spijkerarmbanden. Tegenwoordig is de jas weer een mode-item. Te koop in hippere winkels als Replay Store.

Ruby (30) is ,,helemaal gedesillusioneerd'' wanneer ze hoort dat de jas vaker in het straatbeeld opduikt. Het was haar nog niet opgevallen: ,,Ik dacht dat ik een originele had gekocht.'' Ze vond hem in Italië, twee jaar terug. Joël (26) had het evenmin opgemerkt. ,,Ik ben niet modebewust.'' Hij kocht de jas een jaar of vijf geleden, omdat hij hem ,,stoer'' vond. Hij deed dat als de krakers toen in een tweedehands winkel in Hoorn, voor 45 gulden.

Eva (21), die een groene variant draagt, zag deze een jaar geleden bij Kookaï hangen. ,,Ik nam hem omdat mijn moeder hem leuk vond. Zelf vond ik het een een beetje een geitenwollensokkenjas. Maar nu draag ik hem elke dag.'' Was ze destijds een van de weinigen met de jas, een paar maanden later kwam H&M ermee. ,,Shit, denk je dan.''

Eva vermoedt dat haar moeder de jas misschien nog wel van haar moeder kent. Zoals mevrouw Van Lom er een van vroeger heeft. Zij zegt: ,,Hij is al heel oud, van minstens zes jaar geleden.'' Haar winkelpartner: ,,Ja dag, van minstens vijftien jaar geleden.'' Mevrouw Van Lom draagt een exemplaar dat bijna tot aan de grond reikt. ,,Hij is mooi, heerlijk warm en zit lekker'', vertelt ze. En hij was duur. Zeker zo'n 300 gulden. De jas gaat bovendien jaarlijks naar de stomerij, die kosten komen erbij.

De jassen van nu zijn niet meer zo warm. ,,Eigenlijk is het een tussenjas voor de herfst'', zegt Ruby. Ook Eva vindt hem ,,net niet warm genoeg''. Haar jas is dan ook heel wat minder dik en zwaar dan die van mevrouw van Lom en Joël. ,,Om hem mooier te laten lijken'', denkt ze.

De jas van Fauzia (36) is wél warm. Ze kocht hem kortgeleden bij de Bijenkorf voor 300 euro. Ze denkt dat de samenstelling van stoffen is veranderd en dat dunnere jassen daardoor tegenwoordig evenveel warmte brengen als die van toen.

Haar jas is voor de helft van zijde. Fauzia vindt de jas mooi, omdat hij slank afkleedt. Ze kent ze nog van vroeger. Toen vond ze ze ,,ouwelijk en raar.'' Maar: ,,smaak verandert. Het is net als muziek. Hoe vaker je iets hoort, hoe mooier het wordt.

Eigenlijk kun je dus ook best een lelijke man trouwen.''

    • Lukas Keijser