Minister Gilberto Gil onder vuur

De benoeming van bossa nova-muzikant Gilberto Gil (60) als minister van Cultuur van Brazilië is gekritiseerd door enkele prominente kunstenaars en intellectuelen, omdat Gil geen politieke ervaring zou hebben. Gil is een prominent lid van de Groene Partij die in oktober de verkiezingen won. Toen partijleider Luiz Inácio Lula da Silva (kortweg `Lula') dinsdag als president werd beëdigd, benoemde hij Gil tot minister. Gilberto Gil is van oorsprong accordeonspeler maar het meest bekend als gitarist en zanger van bossa nova-muziek. Hij groeide op in noord-Brazilië en verhuisde in 1965 naar Sao Paulo. Als protestzanger maakte hij deel uit van de Tropicalabeweging. In 1969 trok hij onder dwang van het militaire regime in Brazilië naar Londen, waar hij zijn eerste Engelstalige werk opnam. Tijdens de jaren zeventig en tachtig ontwikkelde hij zich tot een superster in Brazilië en een geliefd gitarist in Europa en de VS. In juli vorig jaar speelde hij op het North Sea Jazz Festival in Den Haag, waar hij liedjes van Bob Marley speelde.