Mat Herben verkouden na nieuwjaarsduik

LPF-lijsttrekker Mat Herben kampt met een fikse verkoudheid na zijn nieuwjaarsduik in Scheveningen. Hij moest zich afgelopen donderdag tijdens een campagnebijeenkomst in Assen met Hot Coldrex op de been houden.

Herben nam afgelopen woensdag samen met partijgenoten demissionair minister Hilbrand Nawijn en Kamerlid João Varela, alledrie gekleed in een geel shirt met de leus `Ik heb lef', een duik in de Noordzee. ,,Die duik heeft hem geen goed gedaan'', zegt een LPF-medewerker.

Nadat beoogd lijsttrekker Nawijn zich na bedreigingen had teruggetrokken voor het lijstrekkerschap van de LPF, ging de partij op 6 december (weer) met Mat Herben in zee. ,,Herben heeft een dikkere huid en ik denk dat hij dit wel aankan'', zei partijvoorzitter Maas toen, die hierbij verwees naar Herbens tochtje op een olifant eerder die week.

Overigens vond LPF-bestuurslid Johan van Eijck dat de nieuwjaarsstunt van Herben meer in de `categorie gespartel' viel. ,,Hij is er maar tot zijn middel in geweest.'' Nawijn liep met opgetrokken broekspijpen slechts tot aan zijn enkels het water in.

Een verkoudheid in campagnetijd is geen unicum. Toenmalig VVD-lijsttrekker Hans Dijkstal kampte in de vorige verkiezingscampagne ook met een fikse verkoudheid, waardoor hij enkele dagen werd veroordeeld tot het voeren van een fluistercampagne.

dossier: www.nrc.nl/verkiezingen