Laveloos van de limonade

De positieve effecten van alcohol treden ook op als je frisdrank drinkt terwijl je denkt dat het alcohol is. Dat geldt ook voor de negatieve gevolgen, waarschuwt Ellen de Bruin.

Misschien vraagt u zich het na de feestdagen ook af: waarom drinken mensen eigenlijk alcohol? Daar is een aantal redenen voor. Ten eerste vinden veel mensen alcohol gewoon lekker. Verder kunnen ze er vrolijk en ontspannen van worden.

Dat maakt het allebei gemakkelijker om het gezellig te hebben met anderen, ook als je die anderen niet zo heel erg graag mag of als het mensen zijn voor wie je eigenlijk stiekem een beetje bang bent. Daarnaast vinden we het meestal fijn om alcohol te drinken als anderen dat ook doen.

Er zijn mensen die vooral aan die vrolijkheid, gezelligheid en een lekkere smaak denken als ze gaan drinken, en die elke keer weer verrast worden door de kater achteraf. Voor die mensen is er nu goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de positieve effecten van alcohol ook optreden als je dénkt dat je alcohol drinkt, terwijl je in feite gewoon frisdrank binnenkrijgt. Het slechte nieuws is dat dat alleen werkt als je niet beseft dat je alcoholvrij aan het slempen bent. Nog slechter nieuws is trouwens dat de negatieve effecten van alcohol drinken ook optreden: als je denkt dat je drinkt, gaat je geheugen bijvoorbeeld achteruit.

Psychologen van Victoria University in Wellington nodigden 148 studenten uit in hun laboratorium en gaven die tonic met limoen te drinken. De helft van de studenten kreeg te horen dat het wodka-tonic was: ze kregen er een scheut extra tonic uit een wodkafles bij. Vervolgens werd aan alle studenten een diaserie met een verhaaltje over een misdrijf getoond. De studenten die dachten dat ze alcohol hadden gedronken, onthielden de details uit het verhaaltje slechter en werden sterker beïnvloed door misleidende informatie dan degenen die correct dachten dat ze slechts tonic hadden gekregen. De vrouwelijke studenten onder de `drinkers' gingen bovendien verschrikkelijk zitten giechelen tijdens het onderzoek, terwijl de jongens met de onderzoeksleidster begonnen te flirten.

De resultaten, die gepubliceerd worden in het volgende nummer van Psychological Science, zijn waarschijnlijk vooral interessant voor ouders die liever niet hebben dat hun puberkinderen trendy mixdrankjes drinken, maar die op zon- en feestdagen wel graag gezellige gezichten aan tafel zien. Gewoon leeggegoten mixdrankflesjes vullen met bitter lemon: succes verzekerd. De proefpersonen van psycholoog Maryanne Garry waren in elk geval stomverbaasd toen ze na het experiment te horen hadden gekregen dat ze slechts tonic hadden genuttigd – ze voelden zich echt dronken.

    • Ellen de Bruin