Kritische film toch uitgebracht na smeekbede Caine

De binnenkort te verschijnen film The Quiet American is dankzij de smeekbeden van acteur Michael Caine als bioscoopfilm uitgebracht. Eigenlijk zou de film alleen op video uitkomen. Maar Caine is er van overtuigd dat zijn rol in de film hem een Oscar zal opleveren. The Quiet American is gebaseerd op het gelijknamige boek van Graham Greene en zou eigenlijk al in de herfst van 2001 uitkomen. Als gevolg van de terroristische aanslag op de Twin Towers in New York van dat jaar werd de première uitgesteld. Studiobaas Harvey Weinstein besloot hiertoe omdat de film een kritisch oordeel geeft op de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog. De film zou niet aansluiten bij het nationalisme dat na de aanslag in de Verenigde Staten sterk opkwam. Afgelopen september stuurde Weinstein de film op herhaaldelijk aandringen van Caine alsnog naar het Toronto Film Festival. De film werd er uitstekend ontvangen en is recentelijk bekeken tijdens de Oscar-kwalificaties in New York en Los Angeles.