Kibaki benoemt nieuw kabinet

De nieuwe Keniase president Mwai Kibaki heeft gistermiddag de leden van zijn kabinet benoemd. De ministersploeg is geheel vernieuwd, op de bestuurlijke posten in de ministeries bracht hij geen verandering aan.

Met een geheel nieuwe ministersploeg streeft Kibaki kennelijk naar een ingrijpende kentering in Kenia en door op de ministeries de top niet te vervangen wil hij kennelijk een geordende bestuurlijke voortgang garanderen.

Kibaki beloonde enkele van zijn maten uit de oppositieperiode. Minister van Financiën wordt David Mwiraria, een naaste medewerker van Kibaki, en Michael Wamalwa wordt vice-president. Raila Odonga krijgt de post van Huizen- en wegenbouw. Enkele prominenten uit de voormalige regeringspartij Kanu die enkele maanden geleden overliepen, krijgen eveneens hun beloning: voormalig vice-president George Saitoti wordt minister van Onderwijs en Kalonzo Musyoka minister van Buitenlandse Zaken.

Er zitten meer vrouwen dan ooit in het kabinet. De voornaamste post is weggelegd voor Charity Ngilu, die minister van Gezondheid wordt. De radicale milieu-activiste Wangari Maathai wordt onderminister van Milieuzaken. Een geheel nieuw gezicht in de nationale politiek is dat van Najib Balala, een moslim uit Mombasa die minister wordt van Vrouwenzaken, Sport en Cultuur. Het kabinet is afgeslankt van 28 naar 21 ministers.

Kibaki beloofde volgende week zijn belofte van gratis lager onderwijs te zullen waarmaken. Na de lange zomervakantie gaan maandag alle scholen weer open en er was verwarring ontstaan of ouders moesten betalen voor hun kinderen op de lagere scholen. Verder noemde de Keniase president opnieuw de bestrijding van corruptie als zijn prioriteit.

De euforie over Kibaki's overwinning is zes dagen later nog steeds niet getemperd. Uit verscheidene delen van het land komen berichten over burgers die nog weigeren smeergeld aan politieagenten te betalen. Passagiers van een bus die moesten betalen aan een agent overvielen hem en gingen er met het geld dat hij langs de kant van de weg had `verzameld' vandoor. Volgens televisiezender Nation TV gisteren wil de nieuwe regering onderzoeken heropenen naar enkele beruchte politieke moorden, zoals die op minister van Buitenlandse Zaken Robert Ouko in 1990. Ook de moord op de Britse toerist Julie Ward in 1988 zou opnieuw worden onderzocht. In beide moordzaken is Nicholas Biwott genoemd, een vertrouweling van ex-president Moi en uiterst invloedrijk en gevreesd in de afgelopen twintig jaar.