Horzel strijkt voor schuldeisers neer op Getronics

Automatiseerder Getronics probeert net zoals Versatel en UPC zijn schulden te decimeren. Maar voor het eerst rebelleren de houders van obligaties. Zij eisen hun geld terug. Getronics maakt zich geen zorgen. `Ze zitten er naast.'

Nieuw in `het vak' is hij niet, maar voor het publiek is hij onbekend: Frans Faas. Zijn belangrijkste bezigheid: financiële misstanden bij bedrijven aan de kaak stellen.

Faas schaart zich daarmee in een illuster rijtje Nederlandse bedrijvenhorzels: Paul Frentrop, Pieter Lakeman en VEB-voorzitter Peter Paul de Vries. Stuk voor stuk mannen die op de zeepkist klimmen en opkomen voor de rechten van aandeelhouders.

Maar Faas is verreweg de onbekendste van het clubje activisten. Waar Lakeman opnieuw zijn naam vestigde door KPN en Reed Elsevier aan te pakken, Frentrop de Laurus-zaak `deed' en De Vries zich werpt op de ontrafeling van de teloorgang van onder meer KPNQwest en Landis, kleven aan Faas slechts de namen van kleine, relatief onbekende beursfondsen. Uitgever AND, haven- en staalconglomeraat Him Furness van de familie Lubbers, vastgoedfonds Sarakreek en Gelderse Papier zijn Faas' belangrijkste wapenfeiten. In de meeste gevallen voerde hij felle gevechten met de grootaandeelhouders.

Nu begint de vanuit het Brabantse Boekel opererende Faas aan het `grote werk'. Zijn doelwit is automatiseerder Getronics, dat deel uitmaakt van de AEX-index. Voor een groep obligatiehouders die ruim twee jaar geleden kapitaal in de onderneming stak, zegt hij gronden te hebben om hun geld terug te halen. Het bedrijf zou de obligaties in april 2004 aflossen.

Getronics zit vast in een houdgreep. De onderneming torst een zware schuldenlast met zich mee sinds de overname van de Amerikaanse branchegenoot Wang. Onder beleggers heerst de angst dat het bedrijf niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Niet voor niets was het fonds vorig jaar met een koersval van 84 procent de grootste verliezer van de Amsterdamse beurs. En ook de obligatiekoersen zijn weggegleden.

Getronics probeert net zoals de telecombedrijven Versatel en UPC de schulden weg te poetsen. Maar onduidelijk is op welke manier; de beslissing daartoe is steeds vooruitgeschoven. De obligatiehouders zijn het wachten spuugzat en komen in opstand.

Faas, die zich sinds 1988 opwerpt als beleggers-activist, heeft in het boekwerk waarin de rechten van de Getronics-obligatiehouders staan opgesomd genoeg argumenten gevonden om het kapitaal op te eisen: circa 200 miljoen euro. Aanleiding daarvoor zijn volgens hem twee recente gebeurtenissen. Getronics heeft nog geen twee weken geleden voor 295 miljoen euro aan bankleningen vervroegd afgelost. Daarnaast is onlangs een dochterbedrijf in de Verenigde Staten verkocht. Deze twee maatregelen van Getronics ,,triggeren automatisch een terugbetaling aan de obligatiehouders'', zegt Faas.

Hij heeft daarom bij het Amsterdamsch Trustee Kantoor (ATK), een organisatie die los staat van Getronics en als loket voor de schuldeisers dient, een verzoek ingediend om een vergadering voor obligatiehouders te organiseren. Faas wil op 24 januari de raad van bestuur van Getronics in die vergadering aan de tand voelen. ,,Het is zeer waarschijnlijk dat de banken hun geld hebben opgeëist. Als dat zo is, hebben we een belangrijk aanknopingspunt.'' Verder stelt Faas dat de verkoop van de Amerikaanse dochter dermate omvangrijk is – meer dan 5 procent van de omzet, winst en personeel – dat automatische terugbetaling ook hiermee aan de orde is. ,,Hiermee is tenslotte een winstbron verdwenen die voor rentebetaling en aflossing had kunnen zorgen.''

Faas wil niet kwijt welke obligatiehouders hij vertegenwoordigt. ,,Maar het gaat om een aantal vermogende particulieren en enkele instituten.'' Verzekeraars en pensioenfondsen? ,,Dat zeg ik niet. Het zijn momenteel acht partijen, waarvan één uit het buitenland.'' Faas zegt 15 tot 20 procent van het obligatiekapitaal te vertegenwoordigen. Gistermiddag had het trustkantoor ATK nog geen `bewijzen van bezit' ontvangen. Faas zegt dat ze zijn verstuurd.

Bestuursvoorzitter Peter van Voorst van Getronics zegt zich geen zorgen te maken over de stappen van Faas. ,,Hij zit er naast. De banken hebben hun geld niet opgeëist. En de verkoop van de Amerikaanse dochter is geen reden tot terugbetaling. Volgens onze juristen zijn er geen gronden om terugbetaling te eisen'', stelt hij beslist.

Slaat Faas dan een flater? Van Voorst: ,,We zullen zien.''

    • Mark Houben