Het wonder Miles Davis

The Miles Davis Story CMV Legacy (DVD Video 201494 9, 125 minuten)

Vergeleken met de bravado-stijl van Miles Davis' autobiografie is de toon van The Miles Davis Story, vervaardigd door het Britse Channel 4, opvallend nuchter. Zo komt Davis' enorme consumptie van drugs en seks in deze uitstekende documentaire alleen zakelijk ter sprake. Bijvoorbeeld om te onderstrepen dat het eigenlijk een wonder is dat de trompettist er toch in slaagde mooie platen af te leveren, zoals eind jaren '40 Birth of the Cool. Dat Davis zijn eerste vrouw met drie koters liet zitten was minder verwonderlijk, gezien de levensstijl van zijn grote idool, de zes jaar oudere Charlie Parker, ook een grootverbruiker van drugs en dames. Voor een komische noot bij Davis' seks-obsessie zorgt een Parisienne die zich herinnert dat de trompettist één Frans zinnetje uit zijn hoofd had geleerd: Voulez vous coucher avec moi. Dat zij wilde behoeft geen betoog, Miles zag er destijds (1957) fantastisch uit en stevende af op wereldroem. Het muzikale resultaat van zijn verblijf in Parijs: de soundtrack voor de thriller Ascenseur pour l'Echáfaud, droeg daar nog aan bij.

Kort daarvoor was Davis onder contract gekomen van CBS, dat niet zuinig in hem investeerde. Het leidde tot drie schitterende platen met een groot orkest onder leiding van Gil Evans: Miles Ahead, Porgy and Bess en Sketches of Spain. Van zijn opnamen in kleiner verband scoorde hij vooral met Kind of Blue.

De carrière van Davis is dan pas op de helft en zo ook de documentaire. Strikt chronologisch en voorzien van zinnig commentaar passeren vervolgens het tweede kwintet met Herbie Hancock, de ommezwaai naar jazzrock met Bitches Brew en, na een stilte van vijf jaar, zijn schuchtere come-back in 1981. Dat de laatste periode maar een paar minuten beslaat kan liggen aan CBS/Sony, waar Davis dertig jaar onder contract stond en tevens de maatschappij die deze documentaire distribueert. Maar het kan ook een gevolg zijn van desinteresse van het label dat Davis in '85 onder contract nam: Warner Brothers. Van een concern dat onlangs een 20cd-box van Miles Davis uitbracht zonder daar enige ruchtbaarheid aan te geven, zou dat geen verbazing wekken.

    • Frans van Leeuwen