Halsema vuurt op rechts én op links

GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema heeft gisteren fel uitgehaald naar VVD-leider Zalm en PvdA-leider Bos. Zij verweet Zalm ,,asociaal beleid'' en plaatste vraagtekens bij de door de VVD voorgestelde bezuinigingen. Bos is volgens haar te onduidelijk over de herziening van het zorgstelsel.

Dat zei Halsema gisteren tijdens een zogenoemde `Nieuwjaarslounge' in Utrecht, de formele campagnestart van GroenLinks voor de verkiezingen op 22 januari. Halsema, die sinds vorige maand lijsttrekker is van GroenLinks, verweet Zalm weinig zelfkritiek te hebben. Ze noemde met name de illegalenpolitiek van de liberalen, alsmede het afschaffen van de bijzondere bijstand, het verhogen van de ziektekostenpremie, het schrappen in de Melkertbanen en de harde opstelling inzake de WAO. ,,De premier zegt dat Nederland een coalitie van CDA en VVD nodig heeft. Vanwege het landsbelang? Niet een grote maar een kleine VVD is in het landsbelang'', aldus Halsema. De onderbouwing van de bezuinigingsvoorstellen van de VVD om het gat op de begroting te dichten, deugen volgens Halsema niet. De door Zalm voorgestelde loonmatiging zou volgens de VVD 4 miljard euro opleveren, GroenLinks stelt dat de VVD daarmee maximaal 2,5 miljard euro kan bezuinigen, en daar moeten dan de uitkeringen voor losgekoppeld worden van de lonen. ,,De VVD weer aan de macht, is terugkeren naar de kille jaren tachtig'', zei Halsema.

Ze suggereerde dat het ,,asociale beleid'' van het kabinet Balkenende voornamelijk het gevolg was van de inbreng van de VVD. Halsema kwalificeerde het CDA als ,,de bijwagen'' van de VVD.

Bos probeert sinds de verkiezingsnederlaag van 15 mei, waarbij de PvdA bijna de helft van haar zetels verloor, volgens Halsema teveel op schoot te kruipen bij GroenLinks. ,,Wouter Bos vergeleek GroenLinks met de PvdA in de oppositie, maar ook in de oppositie wordt je niet zomaar groen én links, hoe graag je dat ook wilt.'' Ze verweet de PvdA ,,af te haken'' bij een rechtvaardige herziening van het zorgstelsel door niet te willen kiezen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Ze riep de PvdA op niet onnodig afstand te nemen van GroenLinks: ,,Een inkomensafhankelijk stelsel is een oude wens van progressieve partijen.''