Grote Drie verkopen in VS meer auto's

General Motors, Ford en Chrysler, Amerika's grootste autofabrikanten, hebben over de maand december meer voertuigen verkocht dan in december 2001. Dankzij agressieve aanbiedingen heeft GM, die het grootste marktaandeel heeft, de leiding met een stijging van 37 procent tot 469.618 voertuigen, waarmee een daling in oktober en november werd omgebogen.

Voor alle Amerikaanse autofabrikanten gaf het jaar als geheel een afzetdaling van enkele procenten te zien, tot naar schatting 16,5 miljoen, vooral doordat er minder personenautos werden verkocht. Light trucks, een verzamelnaam voor pick ups en Sports Utility Vehicles (SUVs), deden het daarentegen goed.

GMs succes was vooral te danken aan de Chevrolet Silverado, een pick up truck, waarvan de verkoop in december 22 procent steeg. Modellen van het merk Cadillac werden 68 procent meer werden verkocht. Ook de vernieuwde Buick LeSabre liep goed.

Ford, de nummer twee van de VS, die in een grootscheepse reorganisatie vekeert, zag zijn afzet in december met 13 procent stijgen ten opzichte van het jaar ervoor. Fords afzet over 2002 daalde in totaal met 7,2 procent, maar ,,onze gestage vooruitgang in het terugwinnen van marktaandeel is bemoedigend, aldus Ford.

Chrysler meldde met een procent de laagste stijging over december. Ook bij de nummer drie daalde de verkoop van personenwagens en steeg de verkoop van SUVs, met name de Jeep-modellen, waarvan er 22 procent meer werden verkocht.