Gezinnen van zeilers bedreigd in N-Zeeland

Gezinsleden van zeilers van de Zwitserse deelnemer aan de America's Cup in Auckland zijn met geweld bedreigd. Volgens een woordvoerder komen de dreigementen uit patriottische Nieuw-Zeelandse kringen. De politie zoekt daders in kringen van de Black Heart-campagne, die zich eerder richtte tegen internationale deelname aan de regatta die Nieuw-Zeelandse zeilers in dienst hebben.

Het uit Zwitserland afkomstige Alinghi wordt geleid door de Nieuw-Zeelander Russell Coutts, die in 2000 als stuurman van Team New Zealand de America's Cup won. Alinghi neemt het in de finale van de Louis Vuitton Cup op tegen Oracle BMW, dat wordt geleid door een andere Nieuw-Zeelander, Chris Dickson. De winnaar van de Louis Vuitton Cup komt in februari uit tegen Team New Zealand in de strijd om de America's Cup, een van de meest prestigieuze zeiltrofeeën ter wereld.

De America's Cup is sinds 1995 in Nieuw-Zeelands bezit. De winst van de prestigieuze beker heeft geleid tot grote uitbarstingen van gevoelens van nationale trots. Deze worden aangewakkerd door de media. Het commercieel opererende tv-station Television New Zealand, waarvan de aandelen overigens staatseigendom zijn, heeft afstandelijkheid in de berichtgeving van zich afgeworpen. In het nationalistische klimaat was ruimte voor een nationale campagne van een landelijk reclamebedrijf om de `Nieuw-Zeelandse overlopers' zwart te maken.

Volgens een woordvoerder van het belaagde Team Alinghi heeft deze Black Heart-campagne bijgedragen tot het haatklimaat tegen de bemanningsleden. ,,Al die berichten en details over teamleden heeft ertoe geleid dat sommige mensen denken dat het aanvaardbaar is om ze te bedreigen. We zijn verrast en geschokt dat dit in Nieuw-Zeeland gebeurt. Het gaat, alles welbeschouwd, slechts om een zeilwedstrijd.''

Een vertegenwoordiger van de Black Heart-campagne heeft zich van de dreigementen gedistantieerd. ,,We zijn geen laffe organisatie met gevaarlijke gekken. Ik denk echter niet dat je een groep patriottistische Nieuw-Zeelanders verantwoordelijk kunt houden voor een klimaat waarin gevaarlijke gekken zoiets doen. Het klimaat werd veroorzaakt toen de zeilers Team New Zealand verlieten.'' Zijn organisatie heeft de politie medewerking toegezegd.

    • Hans van Kregten