Geldproblemen?

De meeste Nederlandse sportbonden kampen met geldproblemen. Hoe nijpend is hun financiële situatie?

Stan van der Driessen, voorzitter boksbond: ,,We verkeren allerminst in een luxe positie, maar op zich gaat het niet slecht met de boksbond. We hebben nooit veel sponsors gehad, momenteel werken we aan een plan om geldschieters aan ons te binden. Dat kan alleen door goede prestaties te boeken. Bedrijven vereenzelvigen zich natuurlijk het liefst met succesvolle boksers. We hebben al een tijdlang geen hoofdsponsor, het is gewoon erg moeilijk om mensen te vinden die veel geld in een sport willen steken. Het is me wat te gemakkelijk om het een en ander af te schuiven op de wereldeconomie. Bovendien vraag ik me af of je in Nederland wel kunt spreken van een economische malaise. De meeste sportbonden in dit land steunen op subsidies, dan is het af en toe behoorlijk sappelen.''

Jos Hell, voorzitter judobond: ,,Onze bond heeft al een tijdje geen hoofdsponsor. Gelukkig worden we gesteund door een aantal kleinere sponsoren. Natuurlijk missen we geld. We hebben een ambitieus programma ontwikkeld om tot betere prestaties te komen. Met die visie is niets mis, al kunnen we wegens financiële problemen niet het hele traject voltooiien. Er is in zekere zin sprake van een vicieuze cirkel: als je meer eigen geld in je organisatie kunt stoppen, heb je ook meer recht op subsidies. Sponsors steken hun geld tegenwoordig liever in evenementen dan in langlopende projecten. Voor een EK of WK lopen potentiële geldschieters meestal wel warm. Judo is natuurlijk niet zo populair als voetbal of schaatsen: op jaarbasis komen we maar een paar uur op televisie. Nederlandse sportbonden zouden eens wat meer moeten samenwerken, dat scheelt een hoop geld.''

Joop Atsma, voorzitter van de wielerbond en Tweede Kamerlid namens het CDA: ,,Ofschoon onze bond geen problemen kent, staan de sponsors niet meer in de rij. Dat heeft natuurlijk te maken met de huidige economische situatie. Als de economie terugloopt, merkt de sport dat als eerste. De diverse bonden moeten zich afvragen of ze niet op te grote voet leven. Zo opereert de stichting Top Volleybal Nederland onafhankelijk van de volleybalbond. Die scheiding van top- en breedtesport heeft niet goed uitgepakt. De top- en breedtesport hebben elkaar nodig, ik ben blij dat de wielerbond een andere structuur kent dan Top Volleybal Nederland. Of er teveel sportbonden zijn in ons land? Dat vind ik een vreemde stelling. Een sportbond moet zijn eigen identiteit koesteren. Er zijn toch ook niet teveel fietsenmerken of politieke partijen in Nederland?''

Wiltfried Idema, voorzitter bob- en sleebond: ,,Wij hebben nooit een sponsor gehad, in die zin hebben we geen problemen. Wij moeten het vooral hebben van bijdragen van NOC*NSF. Een evenement als de Winterspelen kost onze bond veel geld en is een aanslag op het budget. Momenteel hebben we een lening lopen bij NOC*NSF. Je moet een goed gevulde kas hebben om prestaties te boeken. Gelukkig hebben de meeste bobsleeteams een eigen sponsor en geen bondssponsor. Sportbonden willen over het algemeen teveel. Een bond is in feite een vereniging met beperkte financiële middelen. De met schulden kampende stichting Top Volleybal Nederland kent nu ook de andere kant van de medaille. We leven in een klein land met teveel sportbonden, het zou goed zijn als al die bonden eens met elkaar gaan samenwerken. Zo wordt onze administratie bijvoorbeeld gedaan door de Nederlandse skivereniging.''

Wijnand Eijssens, voorzitter handbalbond: ,,Sportbonden maken zich terecht zorgen, het is tegenwoordig erg moeilijk om rond te komen. Als een van de weinige bonden hebben wij een hoofdsponsor kunnen vinden. De vrouwenploeg is onder de pannen, mede dankzij een bureau dat voor ons een sponsor heeft gezocht. Werving van geldschieters is een vak op zich, het kan geen kwaad om die zoektocht uit te besteden. Onze vrouwenploeg heeft al een aantal goede prestaties neergezet, dat spreekt bedrijven aan. Met ons mannenteam willen we dezelfde kant op. Bedrijven steken liever geld in een sporter die aan een EK of WK deelneemt dan in langlopende projecten. Een sponsor ziet het liefste direct resultaat.''

    • Marcel Abrahams