`Geboorte tweede kloon in Nederland'

's Werelds tweede gekloneerde mens wordt dit weekend in Nederland geboren. Dat heeft Brigitte Boisselier, directrice van het uit de Raeliansekte voortgekomen kloonbedrijf Clonaid, vrijdagmiddag in België gezegd tegen een verslaggeefster van de commerciële Belgische omroep VTM. De gekloonde baby wordt een dochter van een lesbisch stel, aldus Boisselier.

De eerste gekloonde mens is, beweerde Boisselier, bisschop van de Raeliansekte, vorige week vrijdag, op Tweede Kerstdag met een keizersnede geboren. Er zouden nog vier vrouwen zwanger zijn van een door Clonaid gemaakte kloon. Clonaid heeft tot nu toe niet bewezen dat de geclaimde kloonbaby's ook werkelijk kloons zijn.

Het klonen van mensen is in Nederland bij wet verboden. Het is eveneens verboden het geslacht van een kind van te voren te kiezen. Maar een vrouw die in het buitenland zwanger is geworden van een kloon wordt in Nederland de toegang tot de gezondheidszorg niet ontzegd, aldus een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid.

Het ministerie van Justitie wil eerst weten of de baby echt in Nederland wordt geboren en of het kind echt een kloon is, voor er wordt beslist om de ouders te vervolgen voor het meewerken aan een strafbaar feit.

De vraag is hoe Boisselier weet dat de baby dit weekend wordt geboren. Het kan zijn dat er vrijdag, of zelfs donderdag al tekenen van een beginnende bevalling waren. Dan is een thuisbevalling zelfs mogelijk. Waarschijnlijker is het dat de zwangere vrouw over tijd is, of een gecompliceerde zwangerschap doormaakt. Dan bevalt de moeder in een ziekenhuis. De bevalling wordt vaak met medicijnen opgewekt als een vrouw twee weken over tijd is. Of, bij een onderontwikkeld kind of bij hoge bloeddruk van de moeder, precies op de dag dat ze is uitgeteld. Zulke bevallingen worden ook in het weekend wel ingeleid in Nederlandse ziekenhuizen.

De behandelend arts hoeft overigens niet op de hoogte te zijn van het feit dat een zwangere van een kloon bevalt. Boisselier zei vorige week nog dat de volgende baby's waarschijnlijk niet met een keizersnede worden geboren.

Kloonbaby's worden gemaakt door een in het laboratorium leeggemaakt eicel te vullen met een lichaamscel van de kloonouder. Door aan te tonen dat het DNA van de kloonbaby en de -ouder identiek zijn kan het bewijs worden geleverd dat de baby een kloon is.