Franse minister belaagd in Abidjan

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, is gisteren in de hoofdstad van Ivoorkust belaagd door een woedende menigte die in de veronderstelling verkeerde dat hij het aftreden kwam regelen van president Laurent Gbagbo. Nadat hij de president thuis had bezocht werd De Villepins auto omsingeld. Een half uur lang probeerden De Villepins begeleiders hem tevergeefs door de menigte te krijgen. Toen de minister uitstapte om de demonstranten toe te spreken werd hij bijna gemangeld. Op het nippertje werd hij door Gbagbo persoonlijk ontzet. De Villepin is uiteindelijk te voet naar zijn volgende afspraak gegaan. Gbagbo heeft De Villepin toegezegd dat alle buitenlandse huurlingen het land zullen verlaten en dat de regering geen helikopters meer zal gebruiken in zijn strijd tegen opstandelingen. Eerder deze week veroordeelde Parijs een helikopteraanval op een dorp, waarbij elf burgers omkwamen.