Film toont Elgin Marbles in Athene

Het comité dat strijdt voor de teruggave van de Elgin Marbles uit het British Museum aan Griekenland heeft een animatiefilm gemaakt waarop te zien is hoe mooi en terecht de Elgin Marbles zouden staan in een nog te bouwen museum in Athene. Het comité toont de film - een denkbeeldige rondleiding door het museum - tijdens een tentoonstelling op 27 januari in de parlementsgebouwen in Londen. ,,We willen de friezen zien in een museum dat speciaal voor het marmer uit het Parthenon is gebouwd'', aldus Richard Allen, lid van het Britse Lagerhuis en campagneleider voor de terugkeer van de Elgin Marbles.

In Athene laat de Griekse regering alvast voor 44 miljoen euro een museum bouwen om de oud-Griekse friezen van het Parthenon in tentoon te stellen tijdens de Olympische spelen van 2004. Het British Museum in Londen is echter niet van plan om de Elgin Marbles aan Griekenland te geven.

De Elgin Marbles zijn sinds de 19e eeuw te zien in het British Museum in Londen. Ze zijn vernoemd naar Lord Elgin, de Britse ambassadeur in het toenmalig Constantinopel, die de Elgin Marbles naar Londen bracht. Hij kreeg volgens het British Museum van het Ottomaanse Rijk toestemming om oudheidkundige voorwerpen te verzamelen in Griekenland.