Deel inwoners Tikopia heeft cycloon overleefd

Een deel van de bewoners van het eiland Tikopia in de Stille Oceaan heeft de verwoestende cycloon van vorig weekeinde overleefd. Ruim duizend bewoners hebben zich in veiligheid weten te brengen door te vluchten naar hoger gelegen schuilplaatsen. Een week nadat de cycloon Zoë een ravage had veroorzaakt op het eiland en op het nabij gelegen Anuta, heeft een fotograaf van The Weekend Australian voor het eerst contact gelegd met de eilandbewoners. ,,Ik verwachtte honderden rottende lijken te zien, maar we werden overdonderd, doordat al die mensen op onze helikopter afrenden. Iedereen stond levend en wel voor me.'' Het fruit dat de eilandbewoners meestal eten, is verwoest door de cycloon en de watervoorraad is vervuild met zeewater. Een eerste schip met hulpgoederen komt naar verwachting vandaag aan. Het lot van de rest van de 3700 bewoners van de twee eilanden is nog onbekend. Luchtfoto's hebben verwoestingen getoond. Volgens de Britse omroep BBC tonen nieuwe foto's aan dat de dorpen Ravenga en Namo (samen zevenhonderd inwoners) zijn weggespoeld door een vloedgolf. Een oud-bewoner van Tikopia vertelde in een Australische krant over een speciale overlevingsstrategie van de eilandbewoners. Ze verwijderen de muren van hun huizen, waardoor het dak naar beneden komt. Daar gaan ze onder liggen, zodat de wind erover heen raast.