CDA en PvdA blijven stijgen in kiezersgunst

CDA en PvdA blijven stijgen in de gunst van de de kiezers. Dat bleek gisteravond uit de eerste peiling van de politieke barometer van Interview-NSS en Nova in het nieuwe jaar, vóór het lijstrekkersdebat bij RTL4. Samen komen de twee partijen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, uit op 81 zetels in de Tweede Kamer, een redelijke meerderheid.

Het CDA krijgt er in de peiling van gisteren drie zetels bij en komt uit op 52 zetels. De PvdA stijgt naar 29 zetels, twee meer dan in de vorige peiling.

De VVD van Zalm valt in de meting sterk terug van 28 naar 25 zetels. Door de forse winst van het CDA blijft echter ook een centrumrechts kabinet van twee partijen nog tot de mogelijkheden behoren. Er worden echter vragen gesteld bij de stabiliteit van een dergelijke mogelijke coalitie waarbij sprake is van zulke ongelijke verhoudingen.

GroenLinks lijkt met de nieuwe lijsttrekker Femke Halsema die Paul Rosenmöller opvolgde, weer de opwaartse trend te kunnen pakken en komt uit op tien zetels, één meer dan in de afgelopen twee peilingen. De SP moet daarentegen twee zetels inleveren. De partij van Marijnissen gaat `terug' naar zestien zetels.

De huidige regeringspartij LPF blijft in deze peiling gestaag zakken en moet nu ook weer een zetel inleveren.

Met een prognose van vier zetels is van de 26 zetels tellende Lijst Pim Fortuyn die in mei aantrad, weinig meer over.

De overige partijen blijven stabiel in de peiling: D66 zes zetels, ChristenUnie vier zetels, SGP drie zetels en Leefbaar Nederland met lijsttrekker Haitske van de Linde die Fred Teeven opvolgde, één zetel.