Bouterse kritiseert onderzoek

De voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse heeft scherpe kritiek geuit op het justitiële onderzoek naar de Decembermoorden.

Bouterse, tegenwoordig parlementariër voor de oppositionele NDP, noemde het recent uitgevoerde forensisch onderzoek in Paramaribo ,,een goed opgezette politieke show.''

Het was voor het eerst dat Bouterse reageerde op het opgraven van de slachtoffers van de moorden, vorige maand.

Bij de Decembermoorden kwamen in 1982 vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire bewind onder leiding van Bouterse om het leven. De voormalige bevelhebber wordt door de Surinaamse justitie, dat de moorden onderzoekt, als hoofdverdachte gezien. Daartoe is de hulp van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ingeroepen.

Vorige maand bezochten experts van het NFI Paramaribo om assistentie te verlenen bij het openbreken van de graven van de slachtoffers. Ook deden ze onderzoek op de plek waar de moorden zijn gepleegd.

Bouterse was gisteren voor het eerst sinds lange tijd aanwezig in De Nationale Assemblee. Daar suggereerde hij dat de huidige coalitie van het Nieuw Front de Decembermoorden voor politiek gewin gebruikt.

De ex-legerleider zei er niet warm of koud van te worden: ,,Ze draaien hun plaat en ze dansen maar, ik heb er echt geen boodschap aan'', aldus Bouterse.

De voormalige bevelhebber heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de moorden. Maar tijdens de executies zou hij naar eigen zeggen niet in Fort Zeelandia geweest zijn.Volgens Surinaamse justitiële bronnen zijn er getuigenissen verzameld die dat tegenspreken. Het politieonderzoek wordt later dit jaar afgerond, waarna een rechtszaak zou moeten volgen.