Zeker 60 miljard euro zwart geld

Nederlanders hebben voor ongeveer 60 miljard euro aan zwart, niet-crimineel geld op buitenlandse rekeningen staan. Met een generaal pardon kan dit geld in het legale circuit worden teruggepompt, hetgeen uiteindelijk goed is voor de hele economie. Dit stellen advocaten K. van Mens en R. Steenman in het Nederlands Juristenblad.

Het tweetal is op dit bedrag uitgekomen op basis van gesprekken met bankiers en uitgebreid bronnenonderzoek. Het gaat om een conservatieve schatting, zegt Van Mens in een toelichting. In werkelijkheid zou er wel eens een veelvoud van dit bedrag aan zwart geld in omloop kunnen zijn.

Eerder deze week riep president W. Duisenburg van de Europese Centrale Bank consumenten op om geld te blijven uitgeven om de economie te helpen. Van Mens denkt dat zijn witwasvoorstel ook een belangrijke stimulans kan zijn. ,,Het momentum voor zo'n pardon is nu aanwezig'', zegt hij. Het financieringstekort van de overheid zou er aanzienlijk mee omlaag kunnen worden gebracht.

Van Mens en Steenman pleiten ervoor om tot inkeer gekomen belastingontduikers eenmalig 20 procent over hun zwart geld te laten betalen. Daarna betaalt deze groep mensen weer `gewoon' belasting. ,,Als nette burgers'', zegt Van Mens. De Belastingdienst vreest dat er zo rechtsongelijkheid zou ontstaan tussen zwarte spaarders en Nederlanders die wit hebben gespaard, aldus een woordvoerder in een reactie. Bovendien is er al een `inkeerregeling'.

Volgens Van Mens, die zelf mensen bijstaat met een `zwart' verleden, schrikt de huidige regeling af, omdat er twaalf jaar lang nog kan worden nagevorderd door de Belastingdienst. ,,Mensen moeten in één keer in staat worden gesteld om hun schuld af te kopen'', zegt Van Mens. Eventuele rechtsongelijkheid kan worden tegengegaan door mensen die na het pardon nog steeds zwart sparen extra aan te pakken. ,,Het moet zeer duidelijk worden gemaakt dat het om een eenmalig pardon gaat.'' Italië haalde vorig jaar 50 miljard euro terug met een soortgelijke actie.

De 20 procent van de twee advocaten is gebaseerd op het belastingtarief op spaargeld (1,2 procent), vermenigvuldigd met twaalf (zwart spaargeld verjaart na twaalf jaar) plus rente, aldus Van Mens.