Vrouw RvC Unilever

De 53-jarige Ella Vogelaar is per 1 januari benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen van Unilever Nederland. Dat heeft het levensmiddelenconcern gisteren bekendgemaakt.

Vogelaar, sinds begin 2000 lid van de raad van commissarissen van Unilever, is interim-manager en was eerder lid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en bestuurslid van de Stichting van de Arbeid. Tot 1997 was zij vice-voorzitter van de vakcentrale FNV.

Bij de FNV had zij onder meer de portefeuille `vrouwen en minderheden' en was Vogelaar de beoogd opvolger van Johan Stekelenburg, maar de vakcentrale was volgens haar teveel een ,,mannenbolwerk''. Vogelaars mede-commissarissen van Unilever Nederland zijn alle vier mannen. Ook Unilevers zevenkoppige raad van bestuur bestaat enkel uit mannen.

De vroeger binnen de CPN actieve Vogelaar omschreef zich eerder in deze krant als idealistisch en gedreven.

Vogelaar is nu onder meer bestuurslid van de Stichting Tolerance Unlimited, die zich inzet tegen zinloos geweld, en ze is lid van de raad van toezicht van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB en de Hogeschool van Utrecht.