Vijf nieuwe nummers van Brel uitgebracht

Vijf liedjes van Jacques Brel, die hij zelf nooit op de plaat heeft gezet, worden dit jaar alsnog uitgebracht. Ze zijn voor het eerst te horen op de tentoonstelling Jacques Brel, het recht om te dromen die vanaf 22 maart wordt gehouden in een grote expositieruimte in de Schildknaapstraat (rue de l'Ecuyer), en ze worden dit najaar op cd uitgebracht. Van de vijf nummers (La cathédrale, Avec éégance, Mai 40, Sans exigences en l'Amour est mort) bestaan alleen werkopnamen, die worden gerestaureerd op initiatief van de Fondation Brel, geleid door de weduwe en de dochter van Brel. De liedjes, die tot dusver werden betiteld als les inédits, worden vrijgegeven in het kader van een grootscheepse Brel-herdenking, die dit jaar in Brussel plaatsvindt ter gelegenheid van het 25ste sterfjaar van de chansonnier. De tentoonstelling wordt ingericht als een anderhalf uur durende wandeling door leven en werken van Brel. Uit diverse archiefopnamen is een doorlopend verhaal gemonteerd, zodat hij zelf als de vertellersstem fungeert. De expositie gaat ruim 1,6 miljoen euro kosten, waarvan 250.000 euro wordt bijgedragen door de dienst toerisme van de gemeente Brussel.

Ook elders in de stad worden nieuwe Brel-tentoonstellingen georganiseerd. Zo wordt de permanente expositie in het Brel-herinneringscentrum aan het Oud-Korenhuisplein uitgebreid met een opstelling over zijn laatste optreden in l'Olympia in Parijs, terwijl het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal locaties uit zijn chansons in beeld laat brengen door striptekenaars. Verder zijn er concerten, wandelingen en projecties van tv-opnamen op grote buitenschermen gepland.