Twee `afpersers' Van Gogh vrij na misplaatste grap

De mannen uit het Groningse Tolbert die werden verdacht van afpersing van het Van Gogh Museum, zijn gisteren door de Amsterdamse politie vrijgelaten. Ze worden niet vervolgd. Het bleek om een ,,misplaatste grap'' te gaan, aldus een woordvoerster van de politie. Leden van de handelsvereniging deden zich onder het mom van een nieuwjaarsgrap voor als de dieven van twee schilderijen die vorige maand zijn ontvreemd uit het Van Gogh Museum. In een krantenadvertentie eisten ze 50.000 euro losgeld. De Amsterdamse politie nam de zaak serieus en arresteerde twee van hen. Tolbert was gisteren in de greep van het nieuws. De handelsvereniging had een crisiscentrum ingericht om de pers en de dorpsbewoners te woord te staan. Tegen vijven werd de vrijlating van de mannen bekend. ,,Achteraf gezien toch niet zo'n goede grap'', aldus een lid van de handelsvereniging.