Tragische lotgevallen bij Kevin Canty

In Kevin Canty's tweede verhalenbundel Honeymoon zijn de personages genadeloos, zowel voor zichzelf als voor hun omgeving. Zo beseft de een, wanneer zijn vriendin is omgekomen bij een busongeluk, pas wat hij mist wanneer hij op dezelfde avond nog seks heeft met een vriendin van haar. Nu bestaat rouw in vele soorten en maten, maar zelden zal het gemis dat je je vriendin niet kan vertellen van je overspel, op de voorgrond staan.

In een ander verhaal voelt een gescheiden man zich aangetrokken tot een vrouw die borstkanker in een vergevorderd stadium heeft. Hij ontmoet haar in een poëzieklasje waar ze een aantal zelfgeschreven haiku's over haar ziekte voorleest. Hoewel hij de haiku's waardeloos vindt, wil hij haar beschermen, vertroetelen en verzorgen. Na een gezamenlijke reis, waarbij ze elkaar beter leren kennen, ziet de man in dat hij misschien wel vooral wordt aangetrokken door het idee haar littekens te mogen zien, terwijl hij er tegelijkertijd bang voor is.

Canty heeft niet veel tijd nodig om personages neer te zetten of situaties te schetsen. Dat geldt niet alleen de plot, maar ook Canty's stijl. Zeer effectief is bijvoorbeeld zijn beschrijving van een dik jongetje dat naar een dikke-kinderenkamp moet. Zijn bijnaam is Flipper, omdat de vleesrolletjes op zijn buik eruit zien als `dolfijnenlipjes' wanneer hij zich voorover buigt. Hij durft geen vragen te stellen over wat er gaat gebeuren, want `Flipper is hungry'. Wanneer hij op een gegeven moment uit het kamp ontsnapt, ontmoet hij zijn ware liefde: een meisje van dertien jaar, dat zegt dat ze zwanger is en te veel chocolaatjes eet.

Hoewel de verhalen veel humoristische kanten hebben, is de bundel er bij uitstek niet een die zich kenmerkt door lichtheid, daarvoor zijn eigenlijk alle verhalen te tragisch of te pijnlijk. Schone schijn is nergens te vinden. Met Honeymoon schreef Canty – die voor zijn roman Nine Below Zero de Trans-Atlantic Book Award kreeg – eigenlijk elf hele kleine, mooie romans.

Keven Canty: Honyemoon. Vintage Books, 164 blz. €14,95

    • Toef Jaeger