Stroomstoring Leiden

Een groot deel van het gebied Hollands Midden is donderdagavond om half twaalf getroffen door een stroomstoring. De storing is in de loop van de nacht hersteld. Aan het begin van de middag hadden alleen nog delen van Leiderdorp te kampen met de storing. Dat heeft een woordvoerder van het energiebedrijf NUON vrijdag bekendgemaakt. De storing trof het gebied in de driehoek Alphen aan den Rijn, Leiden en Roelofarendsveen met de plaatsen Leiderdorp, Zoeterwoude, Koudekerk aan den Rijn en Hoogmade. Ook een deel van Leiden had 's nachts geen stroom.

De storing ontstond door nog onbekende oorzaak in Zoeterwoude. Vervolgens traden vervolgstoringen op in het netwerk rond Leiderdorp. Volgens een woordvoerder van Nuon ging het bij de oorspronkelijke storing om ,,een spontane kortsluiting in een 10.000-voltkabel''. Spontaan betekent dat de storing niet werd veroorzaakt door werkzaamheden. Waarschijnlijk ging het om een zwakke plek in de kabel, aldus de woordvoerder, die spreekt van ,,een complexe storing'' omdat zes à zeven kabels werden beschadigd, iets wat vrij ongebruikelijk is. NUON wist vanmiddag nog niet hoeveel huishoudens zijn getroffen. Alle energiebdrijven betalen aan consumenten die langer dan vier uur (gemeten vanaf de eerste melding) zonder stroom zitten automatisch een vaste schadevergoeding: € 35 voor kleinverbruikers, een op het contract gebaseerd bedrag voor grootverbruikers.