Singapore en Maleisië ruziën

De relatie tussen Singapore en Maleisië is zo slecht dat het tot gewelddadige confrontaties kan leiden. De Maleisische minister van Buitenlandse Zaken, Syed Hamid Albar, heeft dat gisteren gezegd in een interview in een Maleisische krant. De opmerking is de laatste bijdrage aan het al maandenlang escalerende conflict tussen de twee landen.

Eind vorig jaar kwamen de twee naties met elkaar in botsing over de prijs van water dat Maleisië aan Singapore levert. De eerste vindt dat de tweede daar veel te weinig voor betaalt, maar Singapore beroept zich op een oud contract. Nu de onderhandelingen daarover volledig vast zitten, richt de aandacht zich op een klein eiland dat beide landen claimen.

Maleisië beschuldigt de stadstaat ervan in grote haast nieuwe bouwwerken te plaatsen op Batu Putih dat Singapore Pedra Branca noemt. ,,En dat terwijl het bezit van het eiland betwist wordt'', verklaarde de Maleisische premier Mahathir Mohamad. ,,Maar'', voegde hij er tot woede van Singapore aan toe, ,,afgezien van oorlog voeren, is er niets wat we ertegen kunnen doen.''

Het eilandje is niet meer dan een groep rotsen in de oostelijke monding van de Straat van Singapore waar een vuurtoren op staat. Singapore zegt dat het eiland haar toebehoort sinds 1840 toen de Britse kolonisator de vuurtoren plaatste. Maleisië zegt dat de rotsen deel is van een sultanaat dat sinds de zestiende eeuw bij het land hoort. In september besloten beide landen de kwestie voor te leggen aan het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Onlangs won Maleisië een vergelijkbare zaak toen de claim van Indonesië op twee eilandjes in de Celebeszee werd verworpen.

Afgezien van het conflict over het eiland en de waterprijs voeren Maleisië en Singapore strijd over een brug die de twee landen zou moeten verbinden, het gebruik van elkaars luchtruim, het opzeggen van de Maleisische huur van een Singaporese marinebasis, grond in de stadstaat die Maleisië toebehoort en de landuitbreiding van Singapore. Dit laatste leidt er volgens Maleisië toe dat de route wordt afgesloten naar de snel groeiende Maleisische haven Pelepas die dit jaar de twee grootste containerklanten van Singapore wist over te nemen.

Tegelijkertijd is er een `oorlog van woorden' via de staatsgecontroleerde media. ,,Singapore probeert voortdurend punten te scoren'', klaagde minister Syed Hamid gisteren, ,,terwijl wij slechts een goede buur proberen te zijn.'' Premier Goh Chok Tong van Singapore adviseerde zijn volk deze week zich niets aan te trekken van wat de buren zeggen en doen.