Robert Bosch neemt belang in Buderus

De Duitse fabrikant van auto-onderdelen Robert Bosch heeft een belang verworven van 13,35 procent in het eveneens Duitse concern Buderus, producent van boilers en verwarmingen. Dat heeft het in Stuttgart gevestigde concern gisteren, zonder verdere toelichting, bekendgemaakt.

Bosch kocht van de Deutsche Bank voor 100 miljoen euro het belang van 7,47 procent dat de bank in het in Wetzlar gevestigde Buderus had, zo maakte Deutsche Bank bekend. Het is niet bekend van wie Bosch de resterende aandelen om aan het belang 13,35 procent te komen heeft gekocht.

Op de beurs in Frankfurt steeg het aandeel Buderus in een reactie op het nieuws met 7,7 procent. Handelaren vermoeden dat Bosch een verdere uitbreiding van zijn belang in Buderus en mogelijk zelfs een overname voorbereidt. Dat zou dan waarschijnlijk een vijandige overnamepoging worden, want een jaar geleden liepen onderhandelingen tussen Bosch en Buderus over een vrijwillige overname stuk.

Bosch lijkt nu rechtstreeks met de aandeelhouders van Buderus te onderhandelen, om alsnog een meerderheidsbelang te verwerven. Andere grote aandeelhouders van Buderus zijn bouwbedrijf Bilfinger Berger (30 procent) en Commerzbank (10 procent). Geen van beide wil zeggen of ze met Bosch in gesprek zijn. In januari 2002 verklaarde het familiebedrijf Bosch nog dat het niet langer belangstelling had om een meerderheidsbelang in het beursgenoteerde Buderus te verwerven.

Tussen de activiteiten van beide bedrijven zit overigens weinig synergie, maar een overname zou wel passen bij het streven van Bosch om minder afhankelijk te worden van de conjunctuurgevoelige autobranche, goed voor 70 procent van de 34 miljard euro omzet van Bosch. Buderus heeft een omzet van iets minder dan 2 miljard euro, voor tweederde afkomstig van verwarmingsproducten.