PSV

Een PSV-fan las een boek over de geschiedenis van zijn favoriete voetbalclub, trof daarin een foto aan van het huis in de Vrijstraat waar PSV in 1913 werd opgericht en ontdekte even later dat het huis komende maand wordt afgebroken. Deze Boca J., zoals hij heet op internet, plaatste hierover vorige week een bijdrage op het discussieforum van PSV (op http://psv.netwerk.to/) en zag zijn invulling van de feestdagen radicaal gewijzigd. Hij opperde het idee om dit pand een historische dimensie te geven met onder meer een herdenkingssteen. Dit voorstel sloeg aan onder supporters en regionale media, die massaal hun steun verleenden. Een reactie: `Ik zie mezelf over een gedenksteen wandelen, die precies onder de plek ligt waar op 31 augustus 1913 de handtekeningen werden gezet onder een uniek document, welke de oprichting van de Philips Sport Vereniging betekende.'

Gedreven door deze onverwachte steun is Boca J. begonnen aan een lange mars door de stedelijke instituties. De gemeente en PSV moeten worden bewerkt, concludeerden de deelnemers aan het forum, om afbraak te voorkomen. Bij de Technische Dienst van de gemeente vond Boca J. belangrijke informatie. Want was het bedreigde pand inderdaad hetzelfde als waar zo'n negentig jaar geleden PSV ontstond? `Het pand is in ieder geval het goede pand', is de geruststellende gedachte. `Dat wil zeggen, de nummering in de Vrijstraat is nooit veranderd. Dat vond ik toch wel het belangrijkste.' Er zijn nog negen maanden om het plan te realiseren, want op 31 augustus bestaat PSV negentig jaar.

In Eindhoven hebben ze er zin in, maar het zou pas echt een sporthistorisch feest worden als dit voorbeeld in meer steden wordt nagevolgd. Neem Ajax en Feyenoord. De eerste werd in 1900 opgericht in een pand op de hoek van Dam en Kalverstraat. Feyenoord ontstond aan de Paul Krugerstraat 73B. Het is toch leuk voor mensen die hier langskomen om te zien dat zo'n honderd jaar geleden een groep jongens een club begon die wereldwijd faam heeft verworven. En dat geldt ook voor andere verenigingen die veel betekenen voor hun regio.

Boca J. heeft zijn handen vol na zijn spontane chat. `Ik doe dit alles in werktijd', schrijft hij, `mijn baas ziet het nog door de vingers, maar natuurlijk niet voor eeuwig'. Alle hulp is daarom welkom.

jurryt@xs4all.nl

    • Jurryt van de Vooren