Politie onderzoekt dodelijk vuurwerk

De Politie Twente heeft een rechercheteam geformeerd dat de herkomst moet achterhalen van de mortierbom die in de nieuwsjaarsnacht het leven heeft gekost aan een 29-jarige Enschedeër.

Het illegale vuurwerk ontplofte vlak naast het gezicht van het slachtoffer. Door de klap werden zijn hoofd en een deel van het bovenlichaam afgerukt. De man was op bezoek bij vrienden in Almelo. Slachtofferhulp is ingeschakeld om psychische hulp te bieden aan de vijftien buurtbewoners die getuige waren. Volgens directeur C. Huisman van Slachtofferhulp Almelo verkeren veel getuigen in een shock. ,,De mensen hebben een afschuwelijk schouwspel gezien, iemand zichzelf zien opblazen.''

De 29-jarige Enschedeër was in het bezit van minimaal twee zogeheten 3-inch shellmortieren. Dit evenementenvuurwerk wordt gebruikt door professionals, waarbij een afstand van 75 meter wordt aangehouden. Als lanceerinrichting gebruikte de Enschedëer een zelf gelaste pijp. Via deze buis had hij eerder op de avond twee andere mortierbommen, waarvan het type niet vaststaat, probleemloos gelanceerd.

De 3-inch shellmortier die de man kort na middernacht ontstak, ontplofte toen hij de pijp nog in zijn hand had. Vermoedelijk heeft het slachtoffer zich verkeken op de snelheid waarmee de lont heeft gebrand. ,,Dat is niet af te knipogen'', zegt de Enschedese vuurwerkhandelaar K. Haarman. Haarman heeft de politie zijn hulp aangeboden bij het achterhalen van de herkomst van de mortierbom. Handelaren die dit type vuurwerk verkopen aan particulieren zijn volgens hem misdadig bezig. ,,Als er één produkt is dat nooit in handen mag komen van particulieren, dan is het wel deze mortierbom.''