Nieuwe procedure burgemeester Leiden

De procedure om een nieuwe burgemeester in Leiden te benoemen, wordt overgedaan. In maart wordt hiertoe een referendum gehouden. Dat heeft de Leidse gemeenteraad gisteravond besloten nadat demissionair minister Remkes vorige maand de procedure blokkeerde.

De raad besloot al eerder een referendum te houden, maar dat werd afgelast nadat de vertrouwenscommissie van de raad alleen VVD'er Harry Groen als geschikte kandidaat selecteerde. Groen, oud-wethouder in Amsterdam, werd daarom als enige kandidaat voorgedragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Groen nam ontslag van die functie nadat onduidelijkheden waren ontstaan over zijn declaraties. Na een onderzoek van commissaris van de koningin Jan Franssen van Zuid-Holland bleek dat `geen belemmering' te zijn voor diens voordracht.

Demissionair minister Remkes blokkeerde de voordracht vorige maand echter. Een voordracht van één persoon, zoals Leiden deed, is volgens de minister in strijd met de wet. De raad en waarnemend burgemeester Lemstra reageerden aanvankelijk woedend op het ingrijpen van Remkes, maar hebben gisteren besloten toch een nieuwe procedure te starten.

Alleen de fracties van CDA, VVD en ChristenUnie stemden tegen. Volgens fractievoorzitter L. de Lange van de VVD kan een referendum de benoeming onnodig vertragen. ,,Het duurt nu al een half jaar, ik heb er weinig zin in om nóg een keer maandenlang te wachten op een nieuwe burgemeester.''

Volgens De Lange is een referendum bovendien geen goed instrument om een nieuwe burgemeester te kiezen. ,,De bevolking mag zich maar over twee kandidaten uitspreken, dus van een echte keuze is geen sprake.''

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het referendum op 11 maart, tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten. Tot die tijd mogen zich nieuwe kandidaten melden.