N-Korea wil overleg met Amerikanen

Noord-Korea is bereid tot overleg met de Verenigde Staten over zijn voornemen tot hervatting van zijn nucleaire programma, maar alleen als zo'n dialoog van Amerikaanse zijde zonder voorwaarden vooraf plaatsvindt. Wel wil Noord-Korea dat de gesprekken met Washington leiden tot een niet-aanvalsverdrag.

De Noord-Koreaanse ambassadeur in China, Choe Kim-su, heeft dat vanochtend gezegd op een persconferentie in Peking. ,,De nuclearising van het Koreaanse schiereiland moet worden opgelost door de VS, die een veiligheidsgarantie moeten bieden'', zei de ambassadeur, daarmee de verantwoordelijkheid voor de ontstane crisis in handen leggend van de VS. Ook in het verleden heeft het regime in Pyongyang al vaker een niet-aanvalsverdrag van Washington geëist.

Ambassadeur Choe Kim-su riep ook andere landen op, die dat willen, om ,,een positieve rol'' te spelen door bij bemiddeling tussen zijn land en de VS aan te dringen op een niet-aanvalsverdrag. ,,Als ze dat niet willen, is het beter dat ze niets zeggen'', zei hij.

De vorige maand nieuwgekozen president van Zuid-Korea, Roh Moo-hyuan, meent dat zowel Noord-Korea als de VS concessies moeten doen voor beëindiging van de kernwapencrisis. Later deze maand zal Roh Moo-hyun een voorstel van deze strekking lanceren. Een woordvoerder van Roh heeft dit vandaag bekendgemaakt zonder in details te willen treden. Roh is ,,uitermate voorzichtig'' omdat de kwestie ,,het lot van ons volk aangaat''. Roh neemt op 25 februari het presidentschap over.

De Amerikaanse president, George Bush, zei gisteren dat ,,we in permanent contact zijn met de Japanners, Zuid-Koreanen, Chinezen en Russen''. De Zuid-Koreaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Kim Han-kyung, arriveert zaterdag voor overleg in Moskou. Begin volgende week zullen afgevaardigden uit Zuid-Korea en Japan voor overleg naar de VS reizen.