Juridische actie tegen kloonbaby

De Amerikaanse ouders van de baby Eve, de veronderstelde eerste gekloonde mens, aarzelen of ze wel mee zullen werken aan DNA-onderzoek waarmee kan worden bewezen dat Eve een kloon van haar moeder is. ,,De ouders hebben 48 uur bedenktijd gevraagd,'' zei Brigitte Boisselier, directeur van het bedrijf Clonaid dat zegt de menselijke kloon te hebben gemaakt, gisteren op de televisiezender France-2.

Het DNA-onderzoek gaat misschien niet door, zei Boisselier, omdat een rechtbank in Florida inmiddels zowel de nog onbekende ouders als Boisselier heeft opgeroepen voor een voorbereidende zitting op 22 januari. Ook Claude Vorilhon, leider van de Raeliansekte, waar Boisselier `bisschop' van is en waar het bedrijf Clonaid uit is voortgekomen, moet verschijnen.

De rechtbank in Miami reageert hiermee op een verzoek een advocaat, Bernard Siegel, om een procedure te beginnen om Eve bij haar ouders weg te halen, als mocht blijken dat het kind een erfelijke aandoening heeft, of als Eve het slachtoffer wordt van overmatige media-aandacht en commerciële exploitatie.

Boisselier maakte vorige week vrijdag de geboorte van Eve bekend op een persconferentie in Hollywood, Florida. Het meisje zou op tweede kerstdag met een keizersnede ter wereld zijn geholpen in een ziekenhuis buiten de Verenigde Staten. In welk land dat was, is niet bekend gemaakt.

Ambtenaren van de Food and Drug Administration (FDA) zijn afgelopen maandag kantoorruimten van Clonaid in Las Vegas binnen geweest. Maar er is geen huiszoeking verricht en er is ook niets in beslag genomen, zo heeft een woordvoerder van de FSA gezegd.

De FDA doet oriënterend onderzoek naar de geboorte van de veronderstelde gekloonde mens. Experimenten met mensen zijn in de Verenigde Staten verboden zonder toestemming van de FDA. Boisselier zei dat de politie in Zuid-Korea een filiaal van Clonaid in dat land ,,met geweld'' heeft doorzocht.

In het interview op France-2 kondigde Boisselier overigens ook de spoedige geboorte aan van een tweede gekloonde baby. Die zal naar verwachting ,,aanstaande zondag'' plaats vinden. De tweede kloonbaby wordt ergens in Europa geboren, in een land dat wellicht minder gespannen reageert als de Verenigde Staten, zei Boisselier in het interview, waardoor DNA-onderzoek wellicht wel mogelijk is.