`ISAF in gevaar bij oorlog tegen Irak'

De veiligheid van alle westerlingen in Afghanistan kan in gevaar komen door een oorlog tegen Irak. Een oorlog tegen Irak zal door een groot deel van de bewoners van het land opgevat worden als een oorlog tegen alle moslims. Dat zei de Turkse ISAF-commandant generaal Hilmi Arkin Zorlu vanochtend in een interview met Radio 1 Journaal.

Nederland en Duitsland nemen op 8 februari het commando van de ISAF-troepenmacht in Afghanistan over van de Turken. Volgens de Turkse bevelhebber Zorlu moeten Nederland en Duitsland extra veiligheidsmaatregelen nemen als er een oorlog tegen Irak begint. Niet alleen de ISAF-troepenmacht, maar ook de aanwezige VN-hulporganisaties en non-gouvernementele organisaties kunnen gevaar lopen bij een oorlog tegen Irak.

Volgens Zorlu is het belangrijk dat de aanwezige militairen de bevolking in Afghanistan het gevoel geven niet in het land aanwezig te zijn als bezettingsmacht, maar om de burgers te helpen.

Een woordvoerder van Defensie noemde de uitspraken van de Turkse bevelhebber vanochtend ,,speculatief''. ,,Ik zie het verband tussen Afghanistan en Irak niet. De situatie in Afghanistan is op dit moment stabiel en Irak werkt mee aan de VN-wapeninspecties.''

Daarnaast onderstreept de woordvoerder dat er voldoende afspraken zijn gemaakt, mocht de situatie in Afghanistan veranderen. ,,We hebben met de Amerikanen afspraken gemaakt over exit-strategieën. Als er gevaar ontstaat voor de aanwezige militairen dan zetten de Amerikanen troepen in om hen uit het gebied te halen.'' Defensie ziet op dit moment geen aanleiding om de huidige veiligheidsanalyses aan te passen.

Toch wil Tweede-Kamerlid Koenders (PvdA) opheldering van Defensie over de gemaakte veiligheidsanalyses en mogelijke extra veiligheidsmaatregelen en bewapening van de troepenmacht. ,,Ik verwacht niet dat de gehele bevolking tegen ISAF zal zijn, maar een deel van de Taliban en de krijgsheren zal van de situatie gebruik maken om de bevolking te mobiliseren tegen westerlingen.''