Irak krijgt `Dag des oordeels'

De Amerikaanse president George Bush heeft de Iraakse leider Saddam Hussein gisteren gewaarschuwd dat zijn ,,dag des oordeels'' eraan komt.

Bush zei, vanuit zijn ranch in Texas, dat hij geen bewijs heeft dat Irak bereid is tot ontwapening. ,,De vraag is, zal Saddam Hussein ontwapenen? De eerste indicatie is niet erg positief. Immers, hij leverde een verklaring in waarvan de wereld weet dat die onjuist is.'' Over Saddam Hussein zei de Amerikaanse president: ,,hij is een man die graag spelletjes en poppenkast speelt.'' Bush voegde daar aan toe: ,,Elf lange jaren heeft de wereld nu met hem zaken gedaan, en nu moet hij begrijpen dat zijn dag des oordeels eraan komt en daarom moet hij vrijwillig ontwapenen.'' Hij zei te hopen dat ,,we geen oorlog te hoeven voeren'', maar herhaalde niet te geloven dat Irak wil ontwapenen.

Bush zei verder te twijfelen aan de betrouwbaarheid van gesprekken van het VN-wapeninspectieteam met Iraakse wetenschappers, omdat er bij de gesprekken Iraakse `oppassers' aanwezig zijn.

De Iraakse vice-premier Tariq Aziz beschuldigde de VS van ,,imperialistische bedoelingen'' en zei dat de Amerikanen Irak wilden binnenvallen om controle over de olie te krijgen. ,,Ze zeggen niet `laten we op het resultaat van de wapeninspectie wachten en dan beslissen wat we gaan doen''', aldus Aziz gisteren tegen Europese activisten die in Bagdad zijn. De inspecteurs hebben inmiddels 230 plaatsen onderzocht. Het hoofd van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, zal 27 januari zijn bevindingen aan de Verenigde Naties presenteren.

De VS sturen de komende weken nog eens 17.000 soldaten van de Third Infantery naar het Midden-Oosten, ter versterking van de al aanwezige 60.000 man. Minister van Defensie Donald Rumsfeld zal dit weekeind waarschijnlijk beslissen om ook enkele duizenden soldaten van de Nationale Garde te mobiliseren. Gisteren verspreidden Amerikaanse vliegtuigen meer dan 480.000 pamfletten boven het zuiden van Irak waarin Iraakse soldaten worden oproepen zich tegen Saddam Hussein te keren.