Eerder als hardback verschenen

De droeve waarheid achter `Debiteuren/Crediteuren', dat is voor de Nederlandse lezer de portee van Michael Bracewells kleine meesterwerk Perfect Tense (Jonathan Cape, €15,95). `Bracewell weet de verveelde gedachten van zijn hoofdpersoon in prachtige, soms lyrische, soms elegische zinnen te gieten' (Corine Vloet, 21.04.2001).

Rohinton Mistry's grote roman Family Matters (Faber & Faber, €13,60) was een van de favorieten voor de Booker Prize. De thematiek draait om corruptie en religieus fundamentalisme, en van die ingrediënten maakt Mistry `een verbluffend mooie roman' (Stine Jensen, 18.10.2002).

De Booker Prize werd dit jaar uiteindelijk gewonnen door Yann Martels filosofische avonturenroman Life of Pi (Canongate, €19,95). De roman is `tegendraads, origineel, ambitieus en schitterend' en `laat ons geloven in de verbeeldingskracht van de literatuur, in de noodzaak van het betere verhaal.'

(Stine Jensen, 18.10.2002).

Irvine Welsh zal nog wel lang moeten opboksen tegen het succes van Trainspotting. Porno (Jonathan Cape, €15,95) is `meer van hetzelfde, en toch ook weer niet'. Dankzij de humor, de betrokkenheid bij de personages en de vaart, slaagt Welsh erin iets toe te voegen. (Maartje Somers, 20.09.2002).

    • Toef Jaeger