Dierenbescherming moet rectificeren

De Dierenbescherming moet op straffe van een dwangsom een persbericht over het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk rectificeren.

Dat is de uitkomst van een kort geding dat de Dierenbescherming bij de rechtbank in Den Haag tegen het centrum had aangespannen. De president van de rechtbank bepaalde vandaag dat het BPRC schade heeft geleden door de berichtgeving.

In haar persbericht van 18 december stelde de Dierenbescherming dat het BPRC handelt in strijd met een kabinetsbesluit dat proeven op chimpansees per 1 januari 2003 zou verbieden. ,,Van een dergelijk kabinetsbesluit is geen sprake'' aldus de rechtbankpresident. Het Biomedical Primate Research Center (BPRC) is van plan in het najaar enkele chimpansees te infecteren met hepatitis-C voor onderzoek naar een vaccin.

De Dierenbescherming moet van de rechter binnen een dag na de uitspraak een nieuw bericht sturen aan alle geadresseerden die het eerste bericht ontvingen. Ook moet zij haar website aanpassen. Elke dag dat de Dierenbescherming dat niet doet, kan ze een boete krijgen van 10.000 euro, met een maximum van 100.000 euro.

In het gewraakte persbericht kondigde de Dierenbescherming aan dat ze een kort geding zou aanspannen tegen BPRC en de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs.

Volgens de organisatie is de besmetting met hepatitis-C ,,totaal onnodig''. Minister Van der Hoeven van Onderwijs heeft toestemming gegeven voor de voorgenomen proeven.

Een woordvoerster van de Dierenbescherming toonde zich zowel verbaasd als teleurgesteld. ,,Het is jammer dat het in deze uitspraak alleen maar over data gaat en niet over de inhoud.'' Of de organisatie in beroep gaat is nog onbekend.