De vlotte vrouwen van Elmore Leonard

De Nederlandse commerciële televisie is onlangs begonnen met het uitzenden van Maximum Bob, een advocatenserie waarin de humor vaak nogal `over the top' is, maar die voornamelijk een prettig absurde indruk maakt. De serie is gebaseerd op een roman van Elmore Leonard en bevat alle ingrediënten die de meeste van zijn ongeveer veertig werken kenmerken: spanning, humor en vaart. Ze zijn ook weer van toepassing op zijn laatste verhalenbundel When the Women Come Out to Dance. Ook deze keer zijn er veel `good and bad guys' te vinden, sluwe verzekeringsagenten en onverstoorbare Dirty Harry's die ook in noodsituaties niet verlegen zitten om een bijdehante opmerking.

De personages in deze verhalen drinken steevast dezelfde merken whisky, en ze hebben veelal een afkeer van golf, maar belangrijker: ze hebben een geheime agenda die hun handelen bepaalt. Zo wordt in het titelverhaal een Colombiaans meisje als hulp in de huishouding ingehuurd vanwege haar vermeende connecties in de onderwereld. In een van de twee langere verhalen knoopt een rechercheur de banden aan met een vroegere vriend en collega-mijnwerker. Nadat deze vriend zes jaar heeft gezeten omdat hij weigerde belasting te betalen, richtte hij de extreem-rechtse Christian Aggression Church op en sindsdien staat hij als staatsgevaarlijk te boek.

Door de plot en de vlotte dialogen lenen veel verhalen zich goed voor verfilming. Wanneer dat inderdaad gebeurt, schuilt de grootse uitdaging misschien in het verhaal `Karen Makes Out'. Hierin krijgt een agente een relatie met een bankrover die een prachtig getatoeëerde penis heeft: FUON, staat er in ruststand op. Een collega waarschuwt haar voor deze man. Wanneer ze ontdekt dat haar geliefde inderdaad een beruchte bankovervaller is, besluit ze hem te arresteren. Vlak voordat hij wil vluchten, groet hij haar met het woord `Ciao'. Dat is net te veel van het goede en Karen schiet hem neer. De plot is nog wel te verfilmen, maar wat te doen met de tatoeage? Want waar `FUON' voor staat, is alleen te zien wanneer de penis de actieve stand aanneemt. Dan verandert de mededeling in: `Fuck the Federal Bureau of Investigation'. Een detail dat zich niet direct op het witte doek laat vastleggen.

Elmore Leonard: When the Women Come Out to Dance. Viking, 228 blz. €17,25

    • Toef Jaeger