Chávez voorspelt herstel oliesector

De olieproductie van Venezuela zal binnen 45 dagen weer op peil zijn. Dit heeft president Hugo Chávez gisteren gezegd. Zijn uitspraak werd echter met gehoon ontvangen door stakende werknemers van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA.

,,De productie ligt weer op 800.000 vaten per dag en we gaan binnen 45 dagen terug naar een capaciteit van drie miljoen vaten'', aldus Chávez die sprak in Brazilië waar hij de inauguratie van president Luiz Inácio `Lula' da Silva bijwoonde. Venezuela's olieproductie ligt sinds begin december vrijwel stil door een nationale staking gericht tegen Chávez. De stakers eisen een referendum over het presidentschap van de voormalige kolonel, die zij van machtsmisbruik beschuldigen en verantwoordelijk houden voor de economische problemen van het land.

De stakende werknemers van PdVSA zeggen dat de productie slechts op 190.000 vaten per dag ligt. Zij claimen dat minder dan tien olietankers de havens van het Zuid-Amerikaanse land hebben verlaten in december in vergelijking met de ruim vijftig in de maanden voor de staking. Ook buitenstaanders twijfelen aan de optimistische cijfers van Chávez. ,,Wij zien geen bewijs dat de productie toeneemt'', aldus John Lichtblau, de voorzitter van de Petroleum Industry Research Foundation in New York. ,,De crisis gaat door en er zijn geen tekenen dat de situatie beter wordt.''

Het wegvallen van de export van Venezuela, normaal 's werelds vijfde olie-exporteur, heeft de olieprijs de afgelopen maand flink opgedreven en voor lange rijen gezorgd bij de benzinepompen in het land. Een vat Brent Noordzee-olie kostte rond het middaguur 29,76 dollar vergeleken met 29,43 dollar gisteren. De prijs wordt ook opgestuwd door de dreiging van een oorlog in de Perzische Golf.

De afgelopen weken heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten tevergeefs geprobeerd te bemiddelen tussen de partijen in Venezuela. Chávez riep gisteren landen in de regio en in Europa op om te bemiddelen. Ook de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zou zich met het conflict moeten bemoeien, aldus Chávez. Venezuela is een van de grootste producenten van het kartel.