Celstraf voor leden Falungong

Vier leden van de in China verboden geestelijke beweging Falungong hebben gevangenisstraffen tot twintig jaar opgelegd gekregen voor hun aandeel in het inbreken op de Chinese kabeltelevisie in de Noordwestelijke provincie Qinghai. Dat heeft het persbureau China Nieuws vandaag bekendgemaakt.

De vier slaagden er in augustus vorig jaar in om propaganda voor de Falungong te verspreiden via kleine kabeltelevisienetwerken in de provincie. Zij sloten daartoe een VCD-speler, een voorloper van de DVD-speler, aan op het kabelnetwerk. Voor die actie zijn zij op 30 december veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van zeven tot twintig jaar. Volgens China Nieuws gaat het om vier werklozen.

De vier zijn niet de eersten die zijn veroordeeld voor inbraken op het Chinese kabelnetwerk. In september vorig jaar werden ook al vijftien mensen tot maximaal twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hetzelfde misdrijf. Zij wisten beelden te vertonen waarin stelling werd genomen tegen het verbod op de beweging.

China is echter het meest geschrokken van de inbraak op uitzendingen van de Chinese satelliet Sinostat in juni en september vorig jaar, iets wat technisch gezien veel moeilijker is. Toen wees Peking de beschuldigende vinger in de richting van Taiwan, maar die beschuldiging is nooit hard gemaakt. China maakte kort daarop bekend dat het in 2004 een Franse satelliet wil lanceren die beter dan de verouderde Sinostat bestand moet zijn tegen inbraken door de Falungong. Het land roept verder regelmatig werknemers van de verschillende televisiestations bijeen om ze te waarschuwen tegen mogelijke acties van de Falungong.

Volgens aanhangers van de beweging worden nog steeds zo'n 20.000 Falungong-volgelingen vastgehouden in heropvoedingskampen, 450 mensen zouden zijn veroordeeld tot celstraffen en nog eens 450 mensen zouden in gevangenschap zijn omgekomen.