Burgemeester laakt ouders relschoppers

De burgemeesters van Elburg en Moerkapelle beklagen zich publiekelijk over het gedrag van hun plaatsgenoten tijdens de jaarwisseling. Volgens hen hebben ouders hun baldadige kinderen niet gecorrigeerd, maar juist aangemoedigd en geholpen de orde te verstoren.

Ouders hielpen kinderen aan de politie te ontkomen of bij het aansteken van verboden nieuwjaarsvuren.

Politie, brandweer en het gemeentebestuur van Elburg publiceren komende week een open brief in een huis-aan-huisblad waarin zij hun teleurstelling uiten over het gedrag van de burgers. In Elburg ontstonden rellen toen politie en brandweer een einde wilden maken aan een door jongeren ontstoken nieuwjaarsvuur. Jongeren staken vuurpijlen af in de richting van agentes met lang haar. Toen de politie de relschoppers probeerde aan te houden, werden die opgenomen door de groep van ongeveer 150 toeschouwers.

Burgemeester H. Visser van Elburg zegt vooral geschrokken te zijn van het feit dat het gedrag van de jongeren werd getolereerd door aanwezige ouders en andere volwassenen. ,,Ik denk dat mensen zich niet realiseren hoe ernstig dit is.'' Volgens Visser treedt men in Elburg ,,niet gemakkelijk uit de gemeenschap''. Hij wil met de brief nadrukkelijk het gesprek daarover op gang brengen. ,,Mensen hebben de mond vol van normen en waarden maar spreken elkaar niet aan op gedrag. Het belemmeren van hulpdiensten is niet acceptabel.''

Burgemeester J.D. Westendorp van de Zuid-Hollandse gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle vindt dat ouders hun kinderen in zijn gemeente ,,onvoldoende'' hebben aangesproken op hun gedrag tijdens de jaarwisseling. Ook hier ontstonden rellen toen de brandweer een einde wilde maken aan een nieuwjaarsvuur. Vijf agenten raakten gewond, onder meer toen een zware vuurwerkbom naar een ME-busje werd gegooid.

Een deel van de aanwezige ouders hielp de groep van ongeveer 200 jongeren toen die op andere plekken vuren probeerden aan te steken, zij hielden de jongeren per mobiele telefoon op de hoogte van waar de politie zich bevond. Ook hielpen ouders de jongeren met het aansteken van de nieuwjaarsvuren.

Volgens de burgemeester van Zevenhuizen-Moerkapelle hadden de ouders de verantwoordelijkheid moeten nemen om de confrontatie met brandweer en politie te voorkomen. Justitie is een onderzoek gestart naar de ongeregeldheden in Moerkapelle.