Boom Bip

Seed To Sun van Boom Bip is de vreemdste hiphopplaat van 2002, als je het al hiphop kunt noemen. Zelf wil Boom Bip – ooit pianostemmer in Louisiana, nu met een eigen studiootje in Cincinnati – geen hiphopartiest worden genoemd omdat hij het genre moe is. Toch verwierf hij bekendheid met een echt hiphopalbum, het grensverleggende Circle, dat hij maakte met Anticon-mc DoseOne.

Wat is Seed To Sun dan wel? Het is, letterlijk, een geluidsplaat. We treffen soundscapes zonder beats, die we ook vinden in aan dans gerelateerde experimentele elektronica. We horen tegendraadse variaties op de pulse beat van de hiphop, waardoor er een vervreemdend effect om de hartstreek ontstaat dat nog steeds aan hiphop doet denken. Op enkele tracks van Seed To Sun wordt gerapt, maar dan in een muzikale omgeving die zo uit het vroege oeuvre van The Residents gesneden lijkt. Experimentele psychedelica uit de late jaren zeventig als het ware: een bongootje over computergestuurde ritmiek lijkt de logica zelve.

Boom Bip klinkt echter niet, zoals beweerd wordt, als DJ Shadow, want die werkt uit het perspectief van de beat. Eerder zoekt hij aansluiting bij oude dj's als Prince Paul en Dj Krush, die in de jaren negentig op vergelijkbare wijze de grenzen van de hiphop verkenden. Vernieuwend is Boom Bip niet echt, maar zijn Seed To Sun is door een persoonlijke cocktail van geluiden en ritmes wel een extreem fascinerende luisterplaat.

Boom Bip, Seed To Sun, Lex/Warp; LEX 006 CD

    • Nanne Tepper