Beurs kan winst niet vasthouden

De effectenbeurs van Amsterdam heeft de lichte winst prijsgegeven waarmee het de tweede handelsdag van het jaar was begonnen. De AEX-index stond vanmorgen tegen het middaguur op 336 punten, 0,3 procent lager dan het slot van gisteren. Toen sprong de index nog met 4,5 procent omhoog.

Grootste daler was supermarktketen Ahold, naar aanleiding van een dreigende rechtszaak in Chili. Ahold heeft daar een claim gekregen van een Chileens supermarktbedrijf, dat zegt nog 90 miljoen dollar tegoed te hebben. Ahold bestrijdt dat bedrag. De koers van het aandeel Ahold stond tegen het middaguur bijna 3 procent lager.

Van alle 24 fondsen in de AEX stonden er iets meer in de plus dan in de min. De dalers wogen echter zwaarder in de index. Bij de kleinere bedrijven was er flinke koerswinst voor uitzendbureau Vedior (plus 5 procent) en luchtvaartmaatschappij KLM (plus 3 procent). De koers van het krantenbedrijf Wegener zakte ruim 2,5 procent weg, na melding van een omzetdaling.

De beurs was eerder in de ochtend gestegen door positieve ontwikkelingen in de Verenigde Staten. De Dow Jones-index en Nasdaq-index in New York sloten meer dan 3 procent hoger. De stemming was opgekrikt door gunstige cijfers over de verwerkende industrie.

De andere Europese beurzen waren licht verdeeld. Frankfurt was aan het eind van de ochtendhandel vrijwel onveranderd. Londen was 0,25 procent lager en Parijs was net als Frankfurt bijna onveranderd.

De euforie van gistermiddag over de meevallende inkopersindex uit de Verenigde Staten was daarmee weer weggeëbd. In de technologiesector waren enkele grote winnaars. Het Duitse Infineon deed het 2,25 procent beter en SAP won 4,7 procent. De detailhandel deed het minder. Dat kwam doordat de Amerikaanse keten Home Depot donderdag nabeurs met een winstwaarschuwing was gekomen.

De effectenbeurzen in Azië trokken zich op aan Wall Street. In Tokio werd nog niet gehandeld. Daar gaat de beursvloer maandag weer open.

De beurs van Zuid-Korea boekte een winst van 4,1 procent en in Singapore lag de gemiddelde koerswinst op 0,6 procent. De beurs van Hongkong was aan het eind van de handel 2,3 procent hoger. In Australië werd de handel afgesloten met een koersgemiddelde dat 1 procent hoger was.