België kan frank nog wisselen

Het is voor Belgische burgers en bedrijven mogelijk om ook na 1 januari hun oude franken bij een aantal banken in te wisselen tegen euro`s. Ondermeer Dexia Bank en KBC hebben verklaard ook het eerste halfjaar van 2003 nog franken te zullen wisselen.

Dat meldt de Belgische krant De Financieel Economische Tijd. Een aantal andere banken is echter gestopt met het omwisselen van de oude munt. Het betreft ondermeer Fortis Bank en Bank Brussel Lambert (BBL). De Belgische Post heeft al eerder bekendgemaakt na de jaarwisseling te zullen stoppen met het omwisselen van bankbiljetten. De omwisseling van munten kan echter nog tweejaar bij Belgische Post.

De situatie in België verschilt daardoor met die in Nederland, waar vanaf 1 januari dit jaar geen guldens meer kunnen worden omgewisseld. Ieder euroland doet het weer anders. Nederlandse burgers en bedrijven kunnen hun guldens alleen nog maar omwisselen bij de Nederlandsche Bank. Ook in België kunnen burgers en bedrijven terecht bij de nationale bank. Voor munten kan dat in België nog tot 2004. Voor bankbiljetten heeft de Belgische nationale bank nog geen termijn vastgesteld. Die kunnen voorlopig onbeperkt worden ingeleverd.

Uit cijfers van de nationale bank in België is gebleken dat er eind december nog voor 300 miljoen euro oude bankbiljetten in omloop zijn. De bank verwacht dat er voor een bedrag van 250 miljoen euro aan oude bankbiljetten niet meer zal worden ingeleverd.