Adopteer een boef

Hoe te reageren op mailtjes van oplichters? Klaas de Vries schrijft terug.

Ze heten Frank Nkulu, Sabena Wiwa of Tao Savimbi. Ze hebben mailadressen bij gratis providers als Hotmail, Yahoo of Lycos. Het zijn hooggeplaatste Afrikanen en ze hebben heel veel geld. Kunt u, ja u, even helpen met het doorsluizen, dan krijgt u een leuk percentage.

Wie op zo'n frauduleuze mail reageert, merkt snel dat er geld gevráágd wordt, voor een vergunning of om iemand om te kopen. Die miljoenen, tja, die zijn nog niet beschikbaar. Sommigen laten zich zo tonnen ontfutselen. Gooi een dergelijke mail dus liever weg.

Hoewel, als je van een grapje houdt kun je de afzender eerst even aan het lijntje houden. Op www.sylans.net zijn delen te vinden van een correspondentie van Senator Gizel Kone uit Ivoorkust met `dr. Sylans, former King of Terschelling-Oost', die de bal terugspeelt en om een voorschot van 100.000 euro vraagt. Als dat uitblijft dreigt Sylans met een rekening van 780 euro voor geleverde inspanningen en stelt hij teleurgesteld vast: ,,You obviously don't want to stay in my nice hotel Bijlmerbajes.''

Het leukste op dit gebied is ene Klaas de Vries, die al anderhalve maand een briefwisseling publiceert met prins Ado Musa Adama uit Nigeria. Wijlen Zijne Hoogheids vader heeft ergens in Europa een kist met 14 miljoen dollar opgeborgen en de 17-jarige Ado heeft Klaas de Vries nodig als `investment partner' en `guardian of the fund', schrijft hij in zijn eerste mail.

,,Dear Prince, this is a verry intresting proposalition inderdeed'', reageert Klaas. Hij vraagt om bewijs van de identiteit van de prins in de vorm van foto's en stuurt zelf kiekjes, die stuk voor stuk de tronie van André van Duin laten zien. De foto's van Ado overtuigen Klaas, en hij laat weten Ado en zijn zuster op te halen uit Lagos, want hij moet toch naar Zuid-Afrika ,,in preparing the Dutch Tour of the South African singer Koos Kombuis''.

De gebeurtenissen lopen op hilarische wijze uit de hand. De `advocaat' van Ado probeert in te grijpen want er moeten papieren getekend worden. Klaas de Vries is steeds minder voor rede vatbaar, wil een `loving uncle' zijn voor zijn `dearest child' Ado en zijn zuster, vraagt om hun maten in verband met de aanschaf van schaatsen en mailt op de dag voor vertrek: ,,i am soo exited god allah jesus buddha nogantoe i can not sleep i canot eat i cant even think, i am so hapy.''

Dan neemt Klaas de Vries senior de correspondentie over. Junior is ingestort van opwinding: ,,My zoon Klaas your uncle is now locked up in psycokliniek Huisje Reutelfleut van Licht en Kracht in Zuidlaren.'' Advocaat Lasisi in Nigeria vertrouwt het niet maar: ,,you always trust my Klaas hoor childeren! I denk your uncle Lasisi can rot up with his suspicion, it is not zo, potjandorie!''

Ado blijft beleefd, belangstellend en hoopvol. Je gaat bijna denken dat Ado werkelijk bestaat en een sympathieke jongeling is. Je zou medelijden met hem krijgen en je vraagt je af: snapt hij niet hoe hij wordt gejend en merkt hij niet dat al zijn mail wordt tentoongesteld? Is Klaas zijn enige klant?

Klaas senior wordt ook steeds wilder: ,,My zoon Klaas will be beter i am certain of and Praise Big Brother, Hallelujah rotteperen en een bosje radijs, Amen, I am zooo happy an zoooo glad that you will to be mij grandchilderen!!! My poor old heart it almost explode for joy and if i was a jong man i shoud go to Amsterdam just like my zoon jong Klaas to put the flowers outside and Party to de Boogie and Let it all hang out with Coke & Pink Campagne in de Paradiso and the Yab Yum!''

Klaas zelf is inmiddels ontsnapt uit het gesticht en mailt vanuit een internetcafé dat hij via Duitsland alsnog naar Lagos wil vliegen. Volg het verder zelf op http://klaasde vries.fineststars.com/klaashelps.

htm.

    • Herbert Blankesteijn