Aap verslaat AEX

Een aandelenpakket dat ooit door een gorilla is gekozen, heeft over 2002 ruim 15 procent beter gepresteerd dan de AEX-index. Het is voor het derde jaar op rij dat de beursgorilla het beter deed.

,,We zijn echt verrast'', aldus J. Bertrams van de website beursgorilla.nl vanmorgen. Het aandelenpakket is enkele jaren geleden door de Berlijnse gorilla Jacko samengesteld aan de hand van bananen, waarop een labeltje met een beursfonds hing.

Sindsdien past een softwareprogramma het pakket elke twee weken aan, door het aapgedrag na te bootsen.

Inmiddels volgen steeds meer mensen deze relatief willekeurige veranderingen. Het aantal abonnees van een nieuwsbrief hierover is in 2002 met 200 procent gestegen tot 20.000, aldus Bertrams.

Vooral in de eerste maanden van 2002 wist Jacko de AEX ver achter zich te laten. Aandelen als Numico, Getronics en Aegon, die aan het begin van het jaar nog in de portefeuille zaten, verkocht Jacko vlak voordat ze volledig inzakten. Zo deed hij Numico voor bijna 30 euro van de hand, terwijl dat fonds nu rond de 12 euro noteert.

Vergelijkingen tussen de beleggingsprestaties van een aap en die van professionele analisten zijn er al langer. De Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal bracht elk jaar een wedstrijd tussen professionals en een spreekwoordelijke aap met dartpijltjes, waarbij de beleggers aandelen mochten kiezen die volgens hen het meest kansrijk waren en daarmee de strijd aangingen met de willekeurige portefeuille.

De wedstrijd tussen de professionele beleggers en de `aap' van de Wall Street Journal eindigde door de tijd heen onbeslist.