Zege Peterka, Hannawald door val twaalfde

De Sloveense skispringer Primoz Peterka heeft gisteren in Garmisch-Partenkirchen de tweede wedstrijd van de Vierschansentournee gewonnen. Daarmee kwam een einde aan een reeks van vijf overwinningen van Sven Hannawald uit Duitsland. Bij een zege was hij recordhouder geworden met zes achtereenvolgende zeges.

Hannawald eindigde op de twaalfde plaats, vooral door een val bij zijn tweede sprong. Peterka, in 1997 winnaar van de tournee, behaalde 264,6 punten. De tweede plaats werd gedeeld door de Pool Adam Malysz en de Oostenrijker Andreas Goldberger. Beiden eindigden op 261,1 punten.

De Fin Janne Ahonen, gisteren vijfde, leidt in het tussenklassement. Hannawald duikelde naar de vierde plaats. Peterka, de 23-jarige winnaar, is bezig aan een opmerkelijke comeback. In 1999, twee jaar na zijn zege in de Vierschansentournee, raakte de loopbaan van de Sloveen in het slop. De jonge wereldbekerwinnaar (1997 en 1998) heeft achteraf geen verklaring voor de mindere periode. ,,Geen idee waarom ik toen zo slecht sprong. Zoals ik daarvoor goed sprong, ging het toen opeens slecht.''

In 2001 zette Peterka weer de weg terug naar de top in. Bij de Olympische Spelen van Salt Lake City in februari van het vorig jaar won hij brons. In Kuusamo was Peterka aan het begin van dit seizoen de beste in de openingswedstrijd van de wereldbeker. In Garmisch-Partenkirchen boekte hij zijn tweede zege van dit seizoen, de veertiende in totaal.

Waar Peterka zich moest bekommeren om de huldiging met bijbehorende bloemen, hield Hannawald zich intussen bezig met zijn pijnlijke rug en achterwerk. De val had hem flink wat pijn bezorgd. ,,Gelukkig is morgen een rustdag. De fysiotherapeut krijgt het druk met me.''

Of titelverdediger Hannawald met zijn vierde plaats halverwege nog vertrouwen heeft in het prolongeren van de titel, wil de Duitser niet zeggen. ,,Al dat rekenwerk heeft geen zin. Ik hoop alleen dat ik bij de volgende wedstrijd helemaal fit ben.'' Die derde wedstrijd van de tournee is zaterdag in Innsbruck. Twee dagen later is de slotwedstrijd in Bischofshofen, eveneens in Oostenrijk.

De Nederlander Ingemar Mayr wist zich dinsdag in Garmisch-Partenkirchen niet te kwalificeren voor de wedstrijd van gisteren. Hij sprong op de befaamde schans 95 meter, onvoldoende om zich bij de beste vijftig te scharen.