WK cricket in Zimbabwe roept veel weerstand op

Engeland en Australië overwegen op het WK cricket in Zuid-Afrika en Zimbabwe de wedstrijden in Zimbabwe te boycotten. De Nederlandse bond wacht af.

Het wereldkampioenschap cricket dat vanaf 8 februari in Zuid-Afrika en Zimbabwe wordt gespeeld, staat onder grote politieke druk nu de Britse premier Tony Blair en diens Australische collega John Howard hun nationale cricketbonden hebben opgeroepen de in Zimbabwe vastgestelde wedstrijden niet te spelen.

Nadat een veiligheidscommissie van de Internationale Cricket Bond (ICC) afgelopen maand op basis van de veiligheid voor spelers, publiek en officials het groene licht gaf voor de zes in Zimbabwe te spelen duels, sprong de politiek op het grootste sportevenement dat in Zuid-Afrika ooit is georganiseerd. De beide regeringsleiders reageerden nadat van diverse kanten de Engelse en Australische spelers onder druk waren gezet: de cricketers mogen het misdadige regime van de president van Zimbabwe, Robert Mugabe, niet steunen door naar Zimbabwe te vertrekken en daar te spelen alsof er niets aan de hand is in het land.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, deed daar nog een schepje bovenop door te spreken van ,,onomstotelijk vaststaande genocide in Zimbabwe, gestolen verkiezingen en een absoluut ondemocratisch bewind''. Dat is geen nieuws voor ingewijden. Wel nieuw is de vastberadenheid waarmee de politiek thans de beide cricketbonden onder druk zet. Men gaat ervan uit dat Mugabe, die tevens president is van de nationale cricketbond van Zimbabwe, zijn positie uitgebreid zal gebruiken om in het licht van het mega-evenement politieke propaganda te bedrijven, vooral met zijn Australische en Engelse bezoekers. De politiek benadrukt telkens dat het uiteindelijk een beslissing is van de onafhankelijke sportbonden, maar wijst tegelijkertijd op hun verantwoordelijkheid op humanitair gebied.

De ICC liet weten dat alles veilig is in Zimbabwe en dat landen die niet hun vastgestelde wedstrijden spelen voor de financiële schade moeten opdraaien en punten in mindering krijgen. Dat door velen als `bot' omschreven standpunt heeft alleen maar olie op het vuur gegooid.

De regering van Zimbabwe reageerde furieus bij monde van de minister van Informatie, Jonathan Moyo. ,,Wanneer Australië en Engeland cricket een blanke en koloniale sport willen houden, moeten ze dat vooral zelf weten, maar wij zijn niet geïnteresseerd in hun vuilnis en domme praat.'' Daarmee stond het conflict op scherp, nadat India en Pakistan al hadden laten weten gewoon naar Zimbabwe te gaan.

Naast Australië en Engeland spelen India, Pakistan, Namibië en ook Nederland in Zimbabwe in het kader van het wereldkampioenschap. Voor de KNCB, de Nederlandse cricketbond, is de hele affaire uiterst ongelukkig. De Nederlandse cricketers zijn nog maar nauwelijks bekomen van de euforie over het bereiken van de eindronde, temidden van de echt grote cricketlanden. Voorzitter van de KNCB René van Ierschot volgt de ontwikkelingen in Engeland en Australië dan ook op de voet. ,,We hebben alleen op ambtelijk niveau nog contact gehad met Buitenlandse Zaken. We hebben slechts over de veiligheidsaspecten gesproken.''

Van Ierschot verwacht voorlopig geen politieke inmenging in Nederland. ,,Cricket is hier een zeer kleine sport. We wachten af wat er in Engeland en Australië gebeurt.'' Het ziet er voorlopig dan ook niet naar uit dat Nederland de wedstrijd volgende maand in Zimbabwe zal boycotten. Er is geen negatief reisadvies naar Zimbabwe. ,,De ICC heeft ons de veiligheid van de spelers gegarandeerd. Dat is voor ons het belangrijkste'', zegt Van Ierschot.

Komende week zitten de Engelse cricketbond en de Britse premier Tony Blair, die op dit moment met vakantie is in Egypte, aan tafel. Dat gesprek zal mede bepalend zijn voor het besluit of Nederland op 28 februari in Bulawayo tegen Zimbabwe speelt.

    • Geerhard de Grooth